Bankencrisis

Topman probleembank Monte dei Paschi di Siena stapt op

De topman van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) stapt op. De bank verkeert in financiële moeilijkheden en werkt momenteel aan plannen om de balans te versterken. Bestuursvoorzitter Fabrizio Viola blijft nog aan tot er een opvolger is gevonden. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt.

Er moet op korte termijn een vervanger worden benoemd. Viola kwam in 2012 aan het roer te staan bij MPS en moest de financiën op orde krijgen. De oudste bank ter wereld heeft voor 47 miljard aan slechte leningen op de balans staan. Dat zijn kredieten die niet of nauwelijks worden terugbetaald, bijvoorbeeld doordat klanten van de bank failliet zijn gegaan. De beurskoers van de MPS is de afgelopen maanden volledig ingestort.

Om er weer bovenop te komen, wil de op twee na grootste bank van Italië op korte termijn 5 miljard euro nieuw kapitaal ophalen met de uitgifte van aandelen. Ook wil zij voor 30 miljard euro slechte leningen verkopen. Bij een stresstest onder Europese banken kwam MPS deze zomer als zwakste uit de bus. De bank zou omvallen als zij wordt blootgesteld aan drie jaar van financieel-economische stress.

Problematisch voor MPS is dat de Italiaanse economie juist weer stilgevallen is. Als de economie verslechtert, neemt het aantal probleemleningen vaak toe. (NRC)