Zorgverzekering

Kabinet gaat uit van lichte stijging van zorgpremie: van 99,50 naar 103,50 per maand

De basispremie voor de zorgverzekering stijgt volgend jaar licht. Met een toename van 3,50 euro komt de geraamde premie op 103 euro per maand uit. Dit bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichten in de media. Deze door het kabinet vastgestelde zorgpremie is een raming: een theoretische premie die als een houvast voor de minister kan worden gezien. Dit najaar bepalen de zorgverzekeraars hun eigen tarieven. In de praktijk blijven ze in de buurt van dit bedrag. De stijging van de premie kan beperkt blijven doordat minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) er deze kabinetsperiode in is geslaagd om de stijgende ziektekosten een halt toe te roepen.

Al eerder werd bekend dat het basispakket volgend jaar verandert. Zo worden ooglidcorrecties en borstprotheses weer vergoed. De zorgtoeslag stijgt eveneens licht. Maandelijks gaat die toeslag, voor mensen met de laagste inkomens, met 2 euro omhoog. Dinsdag werd al bekend dat het eigen risico in de zorg met 385 euro volgend jaar gelijk blijft. Het eigen risico lijkt een grote rol te gaan spelen in de verkiezingscampagnes. Meerdere partijen pleiten voor afschaffing. (NRC)

    • Erik van der Walle