‘Zorgpremie stijgt volgend jaar 3,50 euro per maand’

Dat meldt het AD op basis van inzage in Prinsjesdagstukken.

Foto Lex van Lieshout/ ANP

De basispremie voor de zorgverzekering zal volgend jaar met 3,50 per maand stijgen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad, dat Prinsjesdagstukken heeft ingezien.

De premie ligt op ongeveer 103 euro per maand, dat is vergelijkbaar met het bedrag uit 2012. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezond, VVD) wordt voor de huidige zorgpremie meer en betere zorg geleverd. De zorgpremie bedraagt dit jaar ongeveer 100 euro per maand.

Stijging zorgpremie in 2015 ongeveer 3 euro per maand

Vorig jaar dacht het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn (VWS) dat de zorgpremie met 7 euro per maand zou stijgen, uiteindelijk bleken de zorgverzekeraars wat meer hun reserves aan te spreken waardoor de premies stegen met gemiddeld 3 euro per maand.

In eerdere jaren bleken zorgverzekeraars veel te verdienen aan de stijgingen van zorgpremies. Uit onderzoek van NRC komt naar voren dat sinds begin 2012 de reserves van de vier grootste zorgverzekeraars met twee miljard toenamen. Dat komt neer op ruwweg 175 euro per verzekerde.

Lees ook: Zorgverzekeraars houden miljarden achter de hand

Sinds 2010 bijna 12 miljard minder uitgegeven dan geraamd

Dat de premie niet heel hard stijgt zou komen door eerder genomen maatregelen van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) om de kosten van zorg terug te dringen. Zij heeft beperkende maatregelen opgelegd voor het aantal behandelingen door ziekenhuizen, artsen en de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast onderhandelt Schippers met farmaceuten over lagere medicijnprijzen. Sinds het aantreden van Schippers in 2010 is er bijna 12 miljard euro minder uitgegeven dan geraamd. De overheid gaf dit jaar 68 miljard euro uit aan zorg.

De zorgpremie is overigens een raming. Vezekeraars bepalen later dit jaar hun eigen, precieze tarieven. Dinsdag werd bekend dat het eigen risco in de zorg op 385 euro blijft staan. Een aantal politieke partijen (SP, GroenLinks, 50Plus en PVV) wil af van het bedrag dat Nederlanders verplicht meebetalen aan hun eigen zorgkosten.

Lees ook: Kiezers trekken met nul eigen risico
    • Huib de Zeeuw