Yoram Roth fotografeert gespierd naakt: technisch perfect maar neigt naar kitsch

Roth husselt een trits stijlelementen door elkaar die naar kitsch neigende foto’s opleveren waarmee hij vooral lijkt te willen behagen en verleiden.

Vincent resting her head III
Vincent resting her head III Foto Yoram Roth

Ooit waren pop-ups een manier voor avonturiers en kunstenaars om leegstaande gebouwen te vullen met gedurfde nieuwe concepten – winkels, restaurants, galeries. Het liefst rook het er naar roest, was de verf afgebladderd en de muur ongestuukt. Tegenwoordig is een pop-up net zo vaak een onderdeel van de marketingstrategie van een bedrijf, waarbij de tijdelijke vestiging wordt gebruikt als een informele en relatief goedkope vorm van marktonderzoek. Even met je tenen het water voelen; slaat het concept aan?

De Berlijnse galerie Camera Work strijkt de hele maand september neer in Amsterdam met een vestiging aan de Hobbemastraat, om de hoek bij het Museumplein. Camera Work staat bekend als een van ’s werelds meest gerenommeerde fotogaleries en heeft met hedendaagse artiesten als Anton Corbijn en Ellen von Umwerth en klassiekers als Richard Avedon en Elliot Erwitt vooral een sterke naam in naakt-, portret- en modefotografie.

Behagen en verleiden

Nu Camera Work voor de eerste keer in haar bijna twintigjarige bestaan een pop-up buiten Berlijn opent, kiest ze voor een presentatie van de relatief onbekende Yoram Roth (1968). Roth fotografeert gespierde, naakte lichamen in strakke, architectonische decors. Technisch perfect, maar met de manier van presenteren van de foto’s (als unica in zware stalen lijsten waarbij soms een deel van het beeld wat dieper verzonken ligt in de lijst), verschillende ondergronden (mat acryl en gewaxt papier) en de naar spiritualiteit riekende titels (Personal disclosure, Quiet Devotion) husselt Roth een trits stijlelementen door elkaar die naar kitsch neigende foto’s opleveren waarmee hij vooral lijkt te willen behagen en verleiden. Maar ze worden goed verkocht op beurzen, en met het fotofestival Unseen op komst is de keuze voor Roth vast een slimme zet. Jammer is het wel, dat Camera Work met dit uitstapje naar een nieuw publiek niet laat zien wat ze allemaal nog meer in huis heeft.