Wedstrijd zonder publiek voor De Graafschap

De club moet tevens een boete van 17.500 euro betalen vanwege de ongeregeldheden rondom het duel tegen Go Ahead Eagles afgelopen mei.

Stadion de Vijverberg waar de ongeregeldheden zich afgelopen mei plaatsvonden. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De Graafschap moet als gevolg van de ongeregeldheden tijdens en na de playoffwedstrijd tegen Go Ahead Eagles één thuisduel zonder publiek spelen. Fans van de Doetinchemse voetbalclub betraden na afloop van de partij het veld en belaagden daarbij spelers van Go Ahead. De Graafschap moet tevens een boete van 17.500 euro betalen.

De Doetinchemse club speelde in het duel op de Vijverberg met 1-1 gelijk, en degradeerde daardoor naar de Jupiler League. Fans van de ‘Superboeren’ klommen vanaf de tribunes over de boarding en raakten slaags met de feestvierende spelers uit Deventer. Daarbij werden over en weer klappen uitgedeeld.

Schikkingsvoorstel geaccepteerd

De KNVB deed De Graafschap daarom een schikkingsvoorstel waarbij de ploeg één wedstrijd voor lege tribunes moet spelen. De club heeft dat voorstel woensdag geaccepteerd. Het is nog niet bekend om welke wedstrijd het gaat. In een verklaring stelt De Graafschap:

“De Graafschap heeft overwogen om in beroep te gaan, met name omdat door de onvoorwaardelijke wedstrijd zonder publiek juist de goedwillende en onschuldige supporters worden gestraft. Het aanwezige risico op een nog zwaardere straf heeft de club echter doen besluiten om het schikkingsvoorstel wel te accepteren.”

Na de gebeurtenissen heeft de club naar eigen zeggen een aantal overtreders aangemeld bij de KNVB en het Openbaar Ministerie. Die laatste partij heeft nog altijd een strafrechtelijk onderzoek lopen.

Ook Go Ahead Eagles bestraft

Niet alleen De Graafschap heeft een straf gekregen als gevolg van de ongeregeldheden. Go Ahead Eagles moet een boete van 12.500 euro betalen en kreeg één wedstrijd voorwaardelijk zonder publiek. De club maakte woensdag bekend het schikkingsvoorstel van de KNVB te accepteren.

Go Ahead kreeg de straf omdat supporters van die club het veld betraden en de confrontatie zochten met aanhangers van de ‘Superboeren’. Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ze voorwerpen.

    • Jorg Leijten