Campagne voor de verkiezingen is op tv in volle gang

Tv-recensie Vooralsnog is de onvrede over de zorg in Nederland hét verkiezingsthema.

Astrid Kersseboom in het Achtuurjournaal (NOS) over het eigen risico in de ziektekostenverzekering.

De lijsttrekkers Gert Jan Segers (ChristenUnie), Sybrand Buma (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) spraken in het Achtuurjournaal (NOS) desgevraagd een begrijpelijke zorg uit: als de campagne in de media voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 nu al in de hoogste versnelling staat, hoe gaan we dat dan nog ruim een half jaar volhouden?

Het is een ironisch fenomeen dat sinds het einde van de zomervakantie dagelijks het nieuws al wordt beheerst door kandidatenlijsten, verkiezingsprogramma’s en de permanente aanwezigheid van de gezichtsbepalende politici in de talkshows. Klaagde Nederland voor 2012 over te korte periodes tussen verkiezingen, nu lijkt het onverwacht uitzitten van de rit door het kabinet Rutte-II tot een enorm ongeduld en angst er te laat bij te zullen zijn. We kunnen niet wachten om weer naar de stembus te mogen.

Ook de peilingen, waar al een jaar lang nauwelijks beweging in viel waar te nemen, slaan ineens op hol. De Stemming van EénVandaag (AVRO-TROS) liet zomaar een daling van vijf zetels zien voor de PVV, die nog maar net de grootste zou zijn. De verklaring werd gezocht in het wegebben van de vluchtelingencrisis, kennelijk belangrijker voor de kiezer dan de zomerse reeks van grote en kleine aanslagen.

De weerzin tegen de Europese Unie is verder niet meer erg in het mediavizier, zolang Jan Roos (VNL) nog niet echt aan zijn campagne begonnen is.

Waar het de laatste dagen heel erg veel over gaat is de onvrede over de zorg in Nederland. We zagen onder meer apothekers die kampten met woedende klanten, omdat de marktwerking de beschikbaarheid van medicijnen negatief zou beïnvloeden; nieuwe berichten over het tekortschieten van gemeenten in de decentralisatie van de zorg; straatinterviews over het eigen risico in de ziektekostenverzekering en het voornemen van de ene na de andere partij om dat eigen risico af te schaffen.

Er was een goede verdediging door SP-kandidaat Lilian Marijnissen in RTL Late Night van een breed gedragen plan tot een Nationaal Zorgfonds in plaats van de gehate particuliere verzekeraars.

Misschien wel het meest effectief: een moeilijk te weerleggen aanval van Zondag met Lubach (VPRO) op de prijsverhogende trucs van zogeheten zorgconsultants, onder wie de echtgenoot van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Het slagveld lijkt de komende tijd de zorg te worden, en in veel mindere mate de Turkse vijfde colonne of een nexit.

In DWDD voorspelde Prem Radhakishun onder algemene hoon dat aan het einde van de lange campagne de strijd om de grootste partij toch weer tussen VVD en PvdA zal gaan. Het is een totaal ongerijmd scenario, maar niet ondenkbaar als het zo lang duurt. Dan kunnen eerst GroenLinks en de SP de onvrede op links succesvol mobiliseren, en als de tv-kijkers daarop uitgekeken zijn, de PvdA, na een interne lijsttrekkersverkiezing, alsnog weer in beeld komen. Saai wordt het in ieder geval niet, de komende maanden.

    • Hans Beerekamp