Veiligheidsmaatregel

Prepaidkaart voor mobiel straks alleen nog met identiteitsbewijs

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) wil anonieme prepaidkaarten voor mobiele telefoons verbieden. Hij hoopt zo criminelen en terroristen een ontraceerbaar communicatiemiddel te ontnemen, zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Het besluit is volgens Van der Steur nog niet definitief. „De kans is groot dat wij dit gaan doen, maar we moeten er nog goed naar kijken.”

België en Duitsland hebben de anonieme kaarten al verboden. Het voorstel van Van der Steur vloeit voort uit een actieplan van de Europese Commissie voor terreurbestrijding. Tot nu toe zei het kabinet de regels voor anonieme simkaarten te willen „aanscherpen”. Er komt geen verbod op prepaidkaarten die geregistreerd zijn op naam. (NRC)

    • Bastiaan Nagtegaal