Van der Steur wil verbod anonieme simkaart

De kaarten zouden veel gebruikt worden door criminelen en terroristen, zegt hij.

Archiefbeeld van minister Van der Steur (rechts).
Archiefbeeld van minister Van der Steur (rechts). Foto Bart Maat / ANP

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) wil een verbod op anonieme prepaidkaarten voor mobiele telefoons. Hij hoopt zo criminelen en terroristen een anoniem en ontraceerbaar communicatiemiddel te ontnemen.

“We zien dag in dag uit dat criminelen daar veelvuldig gebruik van maken”, zei Van der Steur woensdagavond in de Tweede Kamer. Volgens de minister is het besluit nog niet definitief. “De kans is groot dat wij dit gaan doen, maar we moeten er nog goed naar kijken.”

België en Duitsland hebben de anonieme kaarten eerder al verboden. Als Nederland niet hetzelfde doet, zullen kwaadwillenden hun prepaidkaarten simpelweg over de grens aanschaffen, liet hij weten aan de NOS.

Het voorstel van Van der Steur vloeit voort uit een actieplan van de Europese Commissie voor terreurbestrijding, en maatregelen tegen de financiering van terrorisme in het bijzonder. Tot nu toe zei het kabinet de regels voor anonieme simkaarten te willen “aanscherpen”. Er komt geen verbod op prepaidkaarten die geregistreerd zijn op naam.

Kamerreacties

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) zet vraagtekens bij het voorstel.

“Deze maatregel treft de vrijheid en mogelijkheden van alle burgers. Dan ben ik terughoudend als het nut en de proportionaliteit nog niet zijn aangetoond. En hoe zit het met jounalisten die hun bronnen willen beschermen?”

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt het een nuttige maatregel. “Veel criminelen hebben van die kaarten. Nu kun je op geen enkele manier herleiden van wie zo’n gesprek is. Je staat als overheid met volledig lege handen.”