UNICEF-rapport

Sterke toename kindvluchtelingen

Foto Abd Doumany/AFP

Ontheemde Syrische kinderen staan in de rij voor voedselhulp in een voorstad van Damascus. Het aantal kinderen dat op de vlucht is geslagen voor geweldadige conflicten of armoede ligt op bijna 50 miljoen, meldt VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF in een vandaag verschenen rapport. Daarmee vormen kinderen de helft van alle vluchtelingen en is één op de tweehonderd kinderen wereldwijd een vluchteling. De bescherming van deze kinderen schiet in veel landen te kort, concludeert UNICEF. Afgelopen jaar kwam bijna de helft van alle kinderen die op de vlucht waren geslagen uit Syrië en Afghanistan. Steeds meer kinderen reizen alleen. Uit de cijfers van UNICEF blijkt dat het aantal kindvluchtelingen zeer sterk is toegenomen. In 2015 waren het er twee keer zoveel als tien jaar geleden.