Tweede arrestatie na spanningen Turkse gemeenschap

Een 43-jarige Rotterdammer zit vast op verdenking van onder andere opruiing, bedreiging en het aanzetten tot haat na de couppoging in Turkije.

Een Turkse vlag aan een balkon in Rotterdam. Foto Marten van Dijl / ANP

De politie van Rotterdam heeft woensdag een tweede verdachte opgepakt op verdenking van onder andere opruiing, bedreiging en het aanzetten tot haat na de couppoging in Turkije. De politie meldt dat het om een 43-jarige Rotterdammer gaat.

Tekst gaat verder na tweet.

De man die woensdag is gearresteerd, deed zijn uitlating op sociale media. Bij zijn arrestatie is zijn telefoon in beslag genomen. In de Turkse gemeenschap in Nederland zijn spanningen ontstaan na de mislukte couppouging in Turkije, die in juli plaatsvond. De Turkse regering geeft geestelijke Fethullah Gülen de schuld van de mislukte staatsgreep. Hierdoor zijn aanhangers van de Turkse overheid en zogeheten Gülenisten met elkaar in aanvaring gekomen, in Turkije maar ook daarbuiten. De man die woensdag opgepakt is, is een aanhanger van Erdogan, bevestigen bronnen tegenover NRC.

Tweede arrestant

Maandag werd een 42-jarige man gearresteerd op verdenking van onder meer bedreigingen op sociale media. Donderdag wordt hij voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Ook van hem wil de politie niet zeggen of het om een Gülen-aanhanger gaat, of een aanhanger van de Turkse president Erdogan. Of de man die woensdag is gearresteerd ook voorgeleid wordt, beslist de politie later.

Lees ook: Wat doet de Nederlandse Gülenbeweging eigenlijk?

De Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie heeft sinds de couppoging op 15 juli meer dan tachtig aangiften en meldingen binnengekregen over spanningen in de Turkse gemeenschap. Landelijk zijn dat er tegen de 175. Ongeveer de helft van de aangiftes gaan over uitlatingen op sociale media. De politie Rotterdam monitort Facebook, Twitter en andere kanalen en roept mensen actief op om aangifte te doen van mogelijk strafbare feiten. Bij de tachtig aangiften die ze binnenkreeg zitten ook dubbelingen bij. Ook zijn er meldingen bij die gaan over zaken die niet direct strafbaar zijn.

    • Guus Ritzen