Twee verdachten in zaak Anis B. opnieuw opgepakt

Er is volgens het OM een belastende verklaring afgelegd door één van de verdachten in de zaak.

Agenten op de hoek van de Gerrit van de Lindestraat en Van Oosterzeestraat, na de actie waarbij Anis B. werd gearresteerd. Foto: Marten van Dijl / ANP

Twee mannen die eerder werden vrijgelaten in de zaak rond de Franse terreurverdachte Anis B. zijn opnieuw gearresteerd. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket in Rotterdam woensdag bevestigd. Het gaat om twee Antilliaanse mannen uit Vlaardingen en Rotterdam.

Er is volgens het Openbaar Ministerie een belastende verklaring afgelegd door één van de verdachten in de zaak. De twee werden eerder aangehouden in verband met de vondst in maart van 45 kilo munitie in een garagebox in Rotterdam-West. Van de Rotterdamse verdachte werden vingerafdrukken aangetroffen op een plastic tas met munitie voor Kalasjnikovs. Wegens een gebrek aan bewijs kwamen de twee weer vrij.

De zaak Anis B.

De Antilliaanse mannen zouden de wapenleveranciers zijn van de Franse terreurverdachte Anis B.. De 32-jarige B. werd op verzoek van Frankrijk in maart gearresteerd vanwege de vondst van de 45 kilo munitie. Anis B. verbleef daar in het huis van een Algerijn. B. wordt verdacht van het voorbereiden van een verijdelde terroristische aanslag in Frankrijk.

Anis B. werd samen met twee Algerijnen gearresteerd. Eén van hen werd woensdag hangende het onderzoek op vrij voeten gesteld. Hij zou het contact met de twee Antilliaanse mannen hebben verzorgd. De ander blijft in voorlopige hechtenis in verband met de eerdergenoemde wapenvondst in maart.

Reda Kriket

De Franse autoriteiten beschouwen B. als een kompaan van Reda Kriket, die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. De 34-jarige Kriket zou vergevorderde voorbereidingen hebben getroffen voor een aanslag. Volgens Franse media zijn Anis B. en Reda Kriket samen in Syrië geweest.

In mei bepaalde de rechtbank in Rotterdam dat de B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. De terreurverdachte had zich verzet tegen uitlevering omdat hij vreest voor een levenslange gevangenisstraf, zonder uitzicht op vrijlating.

    • Etienne Verschuren