Noorse koning Harald: ‘De Noren geloven in God, Allah, het Universum, en niets’

De 79-jarige koning Harald van Noorwegen heeft een pleidooi voor diversiteit gehouden dat een hit is geworden op sociale media.

Foto AFP

“De Noren geloven in God, Allah, het Universum en niets.” Dit is een van de zinnen uit een toespraak begin deze maand door de koning van Noorwegen die onverwacht een hit is geworden op sociale media.

Klik op ondertiteling om een Engelse vertaling te zien:

In zijn toespraak schetste koning Harald, die een overwegend ceremoniële functie heeft, een land dat, met al zijn natuurschoon, vooral wordt gedefinieerd door zijn inwoners. En die omschreef hij zo:

“Norwegians come from North Norway, Central Norway, Southern Norway – and all of the other regions. Norwegians have immigrated from Afghanistan, Pakistan and Poland, from Sweden, Somalia and Syria. My grandparents came here from Denmark and England 110 years ago.

It is not always easy to say where we are from, what nationality we are. Home is where our heart is – and that cannot always be confined within national borders.”

Wij zijn het land, onderstreepte de koning in een toespraak op 1 september tot een duizendtal gasten in de paleistuin. Dat ‘wij’ definieerde hij heel ruim:

“Norwegians are enthusiastic young people - and wise old people. Norwegians are single, divorced, families with children, and old married couples. Norwegians are girls who love girls, boys who love boys, and girls and boys who love each other.

Norwegians believe in God, Allah, the Universe and nothing.”

Het paleis lijkt een beetje verrast te zijn door de weerklank van deze toespraak. Er was ook uit het buitenland zo veel belangstelling dat het paleis een officiële vertaling in het Engels heeft laten maken.

Met zijn opmerkingen gaat de koning tegen de politieke stroom in. In 2013 kwam een centrum-rechtse coalitie aan de macht in Oslo. Daarin zit ook de Vooruitgangspartij, een anti-immigratiepartij. Om migranten te weren, wil Noorwegen een hek bouwen langs de grens met Rusland. Daarlangs zijn sinds medio vorig jaar ongeveer 5.500 mensen het land binnen gekomen.

    • Marc Leijendekker