Syrië

‘Leger Assad liet chloorgasbommen op Aleppo vallen’

Helikopters van de Syrische regering hebben dinsdag volgens een lokale noodhulporganisatie een wijk in de stad Aleppo die in handen is van opstandelingen bestookt met vatbommen vol chloorgas. Daarbij zouden tachtig mensen gewond zijn geraakt, onder wie 37 kinderen. Tien van de gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. Als bewijs van deze beschuldiging publiceerde Syria Civil Defense, een neutrale organisatie van enige duizenden vrijwilligers die door de oorlog getroffen burgers probeert te helpen, op zijn Facebook-pagina videobeelden waarop te zien is hoe volwassenen en kinderen in ernstige ademnood in het ziekenhuis zuurstofmaskers krijgen opgezet. Ook in augustus beschuldigde Syria Civil Defense het regime van president Bashar al-Assad al van twee aanvallen met chloorgas. Een commissie van de Verenigde Naties doet nog onderzoek naar een daarvan. Een belangrijk deel van de Syrische oppositie heeft woensdag in Londen een vredesvoorstel gepresenteerd. Omdat dit echter voorziet in het aftreden van president Assad werd dit onmiddellijk afgewezen door diens woordvoerders in Damascus. (NRC)