Steun van Belgische en Engelse bond voor Van Praag

De Nederlander wil voorzitter worden van de UEFA, maar zag de afgelopen dagen steeds meer bonden hun support uitspreken voor concurrent Čeferin.

Foto ANP / Remko de Waal

Zowel de Engelse (FA) als de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft zich achter Michael van Praags poging geschaard om voorzitter te worden van de Europese voetbalbond UEFA. De steunbetuigingen zijn een opsteker voor de Nederlander, die afgelopen week de steun van andere West-Europese landen als Frankrijk en Duitsland naar zijn tegenstrever, de Sloveen Aleksander Čeferin, zag gaan.

Twitter avatar FA The FA 📰 The @FA will support Michael van Praag’s bid for the UEFA Presidency: https://t.co/nwQmxvZMDN

“Van Praag is in staat om met sterk leiderschap het Europese voetbal de noodzakelijke geloofwaardigheid terug te geven op een cruciaal moment voor deze sport. Hij heeft een voorbeeldige reputatie opgebouwd via zijn werk bij Ajax en de KNVB”, stelt FA-voorzitter David Gill in een verklaring op de website van de Engelse bond.

“Hij zal de UEFA op een waardige en integere manier vertegenwoordigen. (…) Zijn in het verleden behaalde resultaten op zowel binnenlands als internationaal gebied kunnen de Europese voetbalbond vooruithelpen.”

Ook steun uit Belgische hoek

Ook François de Keersmaecker van de Belgische KBVB heeft zich woensdag in soortgelijke termen over Van Praag uitgelaten:

“Michael is al jaren een erg gerespecteerde Europese voetballeider. Hij heeft de nodige ervaring, kennis en geloofwaardigheid om de UEFA met de nodige ethiek en dynamiek te leiden in deze tijden van snelle verandering in de voetbalwereld. Wij hebben in het verleden vaak en intensief samengewerkt en daar altijd een heel goed gevoel aan overgehouden.”

Twitter avatar Belgianfootball Belgian Football KBVB schaart zich achter de kandidatuur van Michael Van Praag voor de komende UEFA-voorzittersverkiezingen van 14/9 https://t.co/rPUhGT5Lcf

De bondsvoorzitters van de 55 leden van de UEFA brengen volgende week woensdag (14 september) namens hun organisatie allen één stem uit. Een steunverklaring van de FA is op papier dus net zoveel waard als die van de Kosovaarse bond. Het is daarom maar de vraag of Van Praag erin slaagt de verkiezing te winnen. Landen als Rusland, Duitsland en het Scandinavische trio Noorwegen, Zweden en Finland spraken al eerder hun steun uit voor Čeferin.

Mogelijk dubieuze rol Infantino

Deze week werd bekend dat de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino, de van de UEFA afkomstige opvolger van de afgetreden Sepp Blatter, mogelijk een dubieuze rol heeft gespeeld bij de verkiezing. De Zwitser zou de bonden via een tussenpersoon hebben proberen over te halen om op Čeferin te stemmen, zo onthulde het Noorse blad Josimar. De Sloveen is na het afhaken van de Spanjaard Angel Maria Villar dinsdag de enige overgebleven concurrent voor Van Praag.

Volgens Josimar hebben de Scandinavische bonden via de tussenpersoon de organisatie van een EK voetbal in 2024 of 2028 toegezegd gekregen. Ook zou Zweden een vicepresident voor de UEFA mogen leveren als Čeferin verkozen zou worden. Van Praag reageerde dinsdag op Twitter geschokt op het nieuws:

Twitter avatar MichaelvanPraag Michael van Praag I am shocked after reading this information https://t.co/Ky3WmaKOlD in @JosimarFotball. (1/3)
Twitter avatar MichaelvanPraag Michael van Praag If it is true, than we are back to the old-school way of doing business in the football world. That is exactly what I want to change. (2/3)
Twitter avatar MichaelvanPraag Michael van Praag We need an honest football leader. No power hungry politician. Someone you can trust with football. (3/3)
    • Jorg Leijten