Staatsprijs

Regisseur en kunstenaar Steve McQueen krijgt Vermeerprijs

Steve McQueen in 2014 Foto EPA

De Britse beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen (47) krijgt de Johannes Vermeerprijs 2016. De jury van deze staatsprijs, onder leiding van oud-CDA-minister Ernst Hirsch Ballin, droeg hem unaniem voor.

Volgens de jury weet McQueen „als filmmaker en videokunstenaar bij voortduring en op voortreffelijke wijze het universeel menselijke te belichten, vaak in situaties waarin mensen onderdrukt, onvrij en gekweld hun waardigheid bevechten en bewaren”.

De regering reikt de prijs, waaraan een bedrag van 100.000 euro is verbonden, jaarlijks uit aan in Nederland werkende kunstenaars om uitzonderlijk talent te eren en te stimuleren. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, PvdA) zal de prijs op 7 november aan McQueen overhandigen in de Ridderzaal in Den Haag.

McQueen, die in Amsterdam woont, maakte onder meer de film 12 Years a Slave, waarmee hij in 2014 een Oscar voor beste film won. Hij was daarmee de eerste donkere regisseur die deze belangrijkste filmprijs won; de film won daarnaast nog twee andere Oscars. Een andere bekende film van zijn hand is Shame. Daarnaast maakte McQueen een aantal bekroonde korte films en regisseerde hij een videoclip voor Kanye West.

Zijn videowerken zijn te zien geweest in musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam, het MoMa in New York en de Tate Gallery in Londen gehangen. (NRC)

    • Sam de Voogt