Ritmes die trillen van de ingehouden energie

Adembenemend en typisch Erwin Schulhoff (1894-1942) is de opening van zijn Concert voor piano en klein orkest: mysterieuze mineurmelodieën zweven boven een herhalend ritmisch patroon. Romantiek ontmoet minimalistische mechaniek, met een ‘Allegro alla Jazz’ in de finale om de eclectische sfeer van de jaren twintig compleet te maken. Uitstekend is de uitvoering door het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam, spelend in het kielzog van een rijzende ster: pianist Daahoud Salim, die de kunst van het doseren van kleur en dynamiek goed beheerst. Salim (1990) studeerde in Amsterdam klassiek en jazz. Die combinatie komt Schulhoffs Suite dansante en jazz alleen maar ten goede, met strak gespeelde ritmes die trillen van de ingehouden energie.

    • Floris Don