Rebelse Kuzu ontregelt routineuze ontmoeting

Bezoek Netanyahu

Alleen randzaken zorgden voor verrassingen bij het gesprek tussen de Israëlische premier en de Tweede Kamer.

Tunahan Kuzu (links) weigert de hand van Netanyahu als commissievoorzitter Eijsink (rechts) hen aan elkaar voorstelt. Netanyahu wendt zijn hoofd af.
Tunahan Kuzu (links) weigert de hand van Netanyahu als commissievoorzitter Eijsink (rechts) hen aan elkaar voorstelt. Netanyahu wendt zijn hoofd af. Foto Bart Maat/ANP

De vrienden van Israël waren tevreden en vonden het een heel goed gesprek; de critici van het land waren teleurgesteld. Onveranderde standpunten plus een uitgekiende demonstratieve actie van een eenling. Dat was het resultaat van het anderhalf uur durend gesprek dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag had met de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer. Een gesprek achter gesloten deuren waarvan het verloop getuige de al jaren eenduidige opvattingen van te voren was te voorzien.

Lees ook: Netanyahu bezoekt een van zijn grootste vrienden, een achtergrondverhaal over de verhoudingen tussen Israël en Nederland door de jaren heen.

Behalve dan de actie van Tunahan Kuzu, het van de PvdA afgescheiden Kamerlid van Turkse komaf dat met zijn partij Denk aan de komende verkiezingen meedoet. Toen voorzitter Angelien Eijsink (PvdA) premier Netanyahu aan hem voorstelde, weigerde Kuzu, getooid met speldje met de Palestijnse vlag, de hand van de Israëlische premier. Netanyahu reageerde door zijn hoofd af te wenden van het Kamerlid, dat overigens zelden bij de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer verschijnt.

De kennismaking viel nog onder het voor de pers openbare gedeelte, zodat de gefilmde en gefotografeerde actie van Kuzu binnen een mum van tijd door de sociale media ging. „Van de lange arm vandaag geen uitgestoken hand”, twitterde Kamerlid Han ten Broeke (VVD).

Het Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) demonstreerde op een andere manier: hij liet verstek gaan. Netanyahu zelf, op tweedaags bezoek in Nederland, greep de bijeenkomst aan om nog eens uitvoerig zijn verhaal te doen. Over de belangrijke rol die Israël speelt in de bestrijding van de islamitische terreur. En ook om, eveneens voor de zoveelste keer en voor het zoveelste gehoor, uit te leggen dat Israëls nederzettingenpolitiek in de bezette gebieden niet hét obstakel is voor een vredesregeling met de Palestijnen.

Lees ook over de gemaakte afspraken tussen Netanyahu en Rutte: Israël en Palestijnen gaan in Nederland om tafel

Soms dreigde het treffen, volgens Kamerleden die erbij waren, een college te worden. Maar af en toe werd het een echt debat, waarbij Netanyahu zijn gesprekspartners interrumpeerde. Een premier die Kamerleden onderbreekt; dat zijn ze in de Tweede Kamer niet gewend. In Nederland gaat het andersom.