Rapport

Heel veel ging mis bij brand in mei in het vreemdelingendetentiecentrum Rotterdam

Er ging veel fout op de avond dat er brand uitbrak in vreemdelingendetentiecentrum Rotterdam op 25 mei. Zo ontbrak een centrale deurontgrendeling, zodat opgesloten vreemdelingen moesten wachten tot de brandweer ze een voor een kwam bevrijden. Ook zijn vijf mensen toen de brand onder controle was in een isoleercel gezet, na visitatie (uitgekleed en bekeken) door bewakers.

Dat schrijven Amnesty International, Meldpunt Vreemdelingendetentie van de Stichting LOS en Dokters van de Wereld vandaag in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff. De organisaties deden zelf onderzoek, nadat ze verschillende klachten hadden ontvangen.

De brand ontstond toen een gedetineerde vreemdeling uit Algerije zijn matras in brand stak. Om 19.30 uur werd de brand gemeld, waarna brandweer en hulpdiensten uitrukten. De bewakers wachtten op de brandweer voor ze de gedetineerden vrij lieten. Wel deden ze bij enkeledeuren het luikje open, waardoor de rook naar binnen kwam. De vreemdelingen stonden naar eigen zeggen doodsangsten uit. Volgens de organisaties zijn de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport na de brand in detentiecentrum Schiphol niet opgevolgd.

Brand, paniek, woede pagina 11
    • Sheila Kamerman