Ook zij gaan weer naar school

De Wandelgangen

Gelijk met het politieke seizoen zijn ook de scholen weer begonnen. Opgelet, politici!

Onbevoegd premier

wandelgangen logo oor

Deze donderdag is het weer tijd voor het wekelijks lesje maatschappijleer van premier Rutte op het Haagse Johan de Witt College. Een prijzenswaardige traditie die hij in 2008 als VVD-fractievoorzitter begon en sinds zijn premierschap gewoon doorzette. Wel onder begeleiding van een vakdocent, zo vertelde hij in Zomergasten, want de machtigste man van het land heeft geen lesbevoegdheid.

Opening en gastcollege

Wat is dat toch met politici en onderwijs? Aan het begin van het nieuwe school- en studiejaar duiken naast Rutte ook veel andere Haagse kopstukken op die (ineens) een bezoekje aan een onderwijsinstelling brengen. Oprechte belangstelling voor de jeugd van tegenwoordig en de docenten van nu? Of toch ook: een fijn podium voor gratis publiciteit? Afgelopen dagen buitelden ministers over elkaar heen bij openingen van het academisch jaar. Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) sprak op de Erasmus Universiteit, Jet Bussemaker (Onderwijs) aan de VU , Jeroen Dijsselbloem (Financiën) was in Tilburg en VVD’er Henk Kamp (Economische Zaken) even verderop in Eindhoven. Woensdag bezocht Dijsselbloem ook nog het Rijswijks Lyceum voor een gastlesje over Prinsjesdag. Nuttig voor de leerlingen, zeker, maar ook fijn voor de minister dat EenVandaag er verslag van deed. Een gepeperde uitspraak over het verkiezingsprogramma van de PVV („stuitend voor deze kinderen”) haalde terstond de sociale media.

Gratis bijles

Voor de Kamercommissie die over onderwijs gaat, is een veldbezoekje geen rariteit. Maar donderdag doen ze het eens andersom: de sector komt naar Den Haag. In deze Week van de Alfabetisering geven Kamerleden een spoedcursus debatteren aan laaggeletterden. Wie daarna nóg meer gratis bijles wil van al die onvermoeibare politici, kan bij de VVD terecht. Die houdt zaterdag in Utrecht, met de eigen staatssecretaris Dekker, de eerste VVD Onderwijsdag.

    • Philip de Witt Wijnen