Onthullend inzicht in de corrupte elite op de paradijselijke Malediven

De corrupte kliek rond president Abdullah Yameen heeft honderden miljoenen dollars achterovergedrukt, zo blijkt uit een documentaire van Al Jazeera.

De Malediven ontvangen veel geld uit de toeristensector.
De Malediven ontvangen veel geld uit de toeristensector. Foto Ishara S. Kodikara/ AFP

Het archipel Malediven oogt als het paradijs op aarde. Witte stranden, palmbomen en een azuurblauwe zee. Maar deze luxueuze tropische vakantiebestemming ten zuidwesten van India wordt bestuurd door een zeer corrupte maffiabende die honderden miljoen achterover drukt. Dat blijkt uit een onthullende documentaire van Al Jazeera.

De werkelijkheid blijkt in dit geval nog absurder dan een Netflix of HBO-serie. Niets is te gek voor de op macht en geld beluste elite in de Malediven. Het verkopen van eilanden ver onder de marktprijs aan bevriende zakenlieden, het inhuren van brommerkoeriers om tassen vol met dollars af te leveren bij omgekochte parlementsleden en rechters en het invliegen van 1,5 miljard dollar (!) aan cash.

Drie mobieltjes van de vice-president

Al Jazeera journalist Will Jordan kreeg drie mobieltjes van de voormalige vice-president Ahmed Adeeb in handen en dat bleek een goudmijn. Naast de talloze selfies van de 34-jarige ijdele Adeeb, die pijlsnel carriere maakte in de politiek, stonden er honderden gedetailleerde sms’jes in de telefoon over schimmige deals, corruptie en omkoping. Maar ook berichten over het uit de wegruimen van zijn tegenstanders.

Een van die tegenstanders was Niyaz Ibrahim, hoofd van het Openbaar Ministerie. Hij deed onderzoek naar de verkoop van 60 eilanden (de Malidieven heeft bijna 1.200 eilanden) en ontdekte dat ze ver onder de marktprijs werden verkocht en dat invloedrijke politici hier geld aan verdienden. Ibrahim wilde het rapport naar buiten brengen en op dat moment stuurt vice-president Adeeb een sms naar een agent bij de Special Forces.

Adeeb: “U guys need to focus on this auditor general”

Agent: “no worries”

Abeeb: “Maybe we need to light up his office as he is continuously making trouble for us”

Agent: “We checked that place. Lots of camera everywhere”

Abeeb: “Ok but need to blast it at any cost”

Agent: “Sure. lets do it”

Geconfronteerd met deze sms-conversatie kan Ibrahim haast niet geloven wat de vice-president van plan was: “Ze willen het kantoor met 200 mensen opblazen. Dit is staatsterrorisme tegen de eigen mensen en instituties. Hoe konden ze dit doen? Ik heb nooit gerealiseerd hoe ze smerig de overheid is.”

Journalist Jordan ook bedreigd

Uiteindelijk wordt het kantoor niet opgeblazen, maar na publicatie van het rapport moet Ibrahim wel het land ontvluchten en ontvangen elf familieleden doodsbedreigingen. Met vice-president Adeeb loopt het ook niet goed af, volgens Al Jazeera werd hij een te grote bedreiging voor het hoofd van de ‘maffiabende’, president Abdullah Yameen en veroordeeld vanwege een, onbewezen, moordpoging op de president.

Lees ook het achtergrondverhaal van Al-Jazeera : “Exclusive: Maldives president’s corruption revealed”

In de documentaire ontkennen alle betrokkenen de beschuldigingen over corruptie en witwassen, maar de overheid probeert wel op een andere manier terug te slaan. Iedereen die heeft meegewerkt aan de Al-Jazeera documentaire riskeert een maandenlange gevangenisstraf vanwege laster, zo schrijft de Britse krant The Guardian. Journalist Jordan kreeg eerder al een doodsbedreiging, het is onduidelijk of deze van de overheid afkomstig is.