Onderzoek naar verduistering

Den Haag stopt hulp aan Mozambique

Het kabinet geeft dit jaar geen directe ontwikkelingshulp meer aan Mozambique. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) laten weten. Het gaat om 10,2 miljoen euro. 5,2 miljoen euro daarvan , zal uiteindelijk toch de Mozambikanen bereiken via andere hulpprogramma’s, zodat de bevolking zo min mogelijk de gevolgen ondervindt. Eind mei schortte het kabinet de steun al op nadat bekend was geworden dat de Mozambikaanse overheid twee leningen ter waarde van 1,4 miljard dollar had verzwegen. NRC schreef toen over het Amsterdamse trustkantoor TMF. Van de 850 miljoen dollar die via een door TMF beheerde brievenbusfirma werd geleend, hebben leden van de regeringspartij later honderden miljoenen verduisterd. De Nederlandsche Bank doet onderzoek naar het trustkantoor. (NRC)