Werkstraf van zestig uur voor man die Vermeer-pop ophing

Tevens kreeg de man, die bij wedstrijd tegen Ajax een pop van Feyenoord-doelman aan een strop liet hangen, een stadionverbod van twee jaar.

Beeld van het incident in supportersvak 410 - dat na een verhuizing eigenlijk 424 en 425 heet.
Beeld van het incident in supportersvak 410 - dat na een verhuizing eigenlijk 424 en 425 heet. Foto Olaf Kraak

Ferdi T., de man die begin dit jaar bij de Klassieker een pop van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer aan een strop over de reling van de Amsterdam Arena liet bungelen, heeft woensdag een werkstraf van zestig uur gekregen, evenals een stadionverbod van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van tachtig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk, geëist.

Het incident deed zich voor op 7 februari bij de wedstrijd Ajax-Feyenoord. De man had een opblaaspop aangekleed met een shirt met daarop “Vermeer 1″ aan de ene kant en “NSB” aan de andere kant. Hij liet de pop vervolgens voor de wedstrijd over de ballustrade van het vak van de harde kern - dat eigenlijk vak 424 en 425 heet maar nog altijd zo genoemd wordt - hangen. Zowel de doelman als de Amsterdamse club deed aangifte.

Vermeer stapte in 2014 over van Ajax naar Feyenoord, een actie die door een aantal fans van de Amsterdamse club als verraad wordt gezien. De fan verklaarde twee weken geleden bij de behandeling van de zaak dat het ging om een uit de hand gelopen grap. Hij zou de pop ergens in het stadion hebben zien liggen en wierp deze naar eigen zeggen over de reling toen de Feyenoord-doelman het veld op kwam.

De daad is volgens de Amsterdamse rechtbank echter niet los te zien van “voetbalgeweld in het algemeen” en was daarom bedreigend voor Vermeer. Een voorwaardelijk deel van de straf heeft daarom “geen meerwaarde” volgens de rechtbank.

Stadionverbod

Ajax legde Ferdi T. na het incident een stadionverbod op en kreeg zelf ook een boete van 10.000 euro opgelegd van de KNVB. De voetbalbond was van mening dat de club pas te laat had gereageerd op het incident. Ook moeten twee vakken in het stadion waar de harde kern zit tijdens de eerstvolgende editie van Ajax-Feyenoord leeg blijven.