Even bellen met … postzegelontwerper Niels Schrader

Margot Poll belt met grafisch ontwerper Niels Schrader (39), die postzegels met boeken erop ontwierp voor PostNL

PostNL

Hoe is deze postzegelserie tot stand gekomen?

„Ik wilde iets met boeken doen omdat die hun bestaansrecht dreigen te verliezen. We gunnen onszelf geen tijd meer om goed naar boeken te kijken. Ze staan maar in de kast met hun rug naar ons toe en worden niet gelezen. Boeken zijn een luxeartikel – een hebbeding geworden, van ellende zetten mensen ze soms maar op kleur. Maar het gaat bij boeken toch ook om de inhoud, niet alleen om de vorm. Dus ik dacht: laten we die kast eens omgooien en de boeken vanuit een ander perspectief bekijken.”

Je boekenkast omgooien?

„Weet je, er ontstaat dan een soort boekenlandschap met wat ruimte voor toevalligheid. Het licht bepaalt de sfeer, en de schaduwen – boeken hebben heel lange schaduwen – zijn essentieel voor de waarneming van het landschap. Met een beetje fantasie zie je er zelfs een zonsopgang in.”

Stonden deze boeken in jouw boekenkast?

„Nee, mijn idee werd goedgekeurd door PostNL en de lijst is door hen en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag samengesteld. Ik heb daar geen stem in gehad. Het waren er eerst zo’n twintig, maar daaruit zijn er uiteindelijk tien gekozen.”

Welk boeken hebben het niet gehaald?

„Ik vond het heel jammer dat de eerste Nederlandse Grondwet is afgevallen. Dat is politiek en historisch gezien van groot belang voor de identiteit van Nederland. Ik heb hem er daarom toch maar ingezet, weliswaar buiten de postzegellijntjes, schuin onder Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant, in de vorm van een tentje. Als je met een vergrootglas kijkt, kun je de titel op de rug zien.”

Met welke zegel heb je het meest?

„Zonder enige twijfel met de Ethica van Spinoza. Alleen de Kameleonserie kende ik niet. Mijn favoriete jeugdboek zou zijn Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van de Duitse illustrator Wolf Erlbruch. Maar nogmaals, het is niet mijn keuze en het is ook niet mijn boekenkast.”