Lobbyorganisatie achter aangiften tegen Ebru Umar

Turkije Bijna alle bestuurders van een lobbygroep met banden met de partij van president Erdogan deden aangifte tegen de columnist.

Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.
Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. Foto: David van Dam

Een lobbyorganisatie gelieerd aan de AK-partij van de Turkse president Erdogan blijkt achter de aangiften te zitten tegen de Nederlandse columnist Ebru Umar. Het bijna voltallige bestuur van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) deed halverwege dit jaar aangifte tegen Umar, die tijdens haar vakantie in Turkije werd gearresteerd.

Lees ook: Waar de actie tegen Turkse ‘landverraders’ vandaan komt

Umar wordt in Turkije vervolgd wegens het beledigen van Turken en de Turkse president. Vier Turkse Nederlanders deden aangifte tegen haar. Hun namen lekten maandag uit via weblog GeenStijl. De vier waren tot zeer recent voorzitter, penningmeester, secretaris, en hoofd mediazaken van de UETD. Deze lobbyorganisatie is in Duitsland opgericht door de AK-partij en heeft in veel Europese landen afdelingen. In Nederland zou de organisatie honderden leden tellen.

Een van de vier aangevers, Mehmet Salih Kaya, zegt dat de aangiften los staan van zijn betrokkenheid bij UETD, maar erkent wel dat er van tevoren is overlegd met de andere aangevers.

Lees ook interview met Umar over de rechtszaak: ‘Het begrip ‘eerlijk’ kennen ze niet in Turkije’

De lobbygroep duikt ook op in acties tegen de Gülenbeweging. De afgelopen weken haalden honderden Turks-Nederlandse ouders hun kinderen van Gülenscholen af. Bestuursleden van de UETD halen in Turkstalige media fel uit naar de ‘terroristen’ van Gülen die achter de Turkse coup zouden zitten.

Het hoofd mediazaken van de lobbygroep heeft op Facebook een overzicht geplaatst van personen en organisaties in Nederland die tot de ‘terroristische’ beweging zouden behoren. Een Turkse Nederlander die tot recent regiovoorzitter van de UETD was, roept op Facebook op om Gülenaanhangers aan te geven bij de Turkse politie.