Kamer wil onderzoek naar ‘onveilige’ kernreactor

Op basis van interne documenten en gesprekken met (oud-)medewerkers stelt de NOS dat de veiligheid van de reactor in het geding is.

De kernreactor in Petten. Foto ANP/ Koen Suyk.

PvdA, SP, GroenLinks en D66 willen dat ministers Kamp (Economische Zaken, VVD) en Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) een onderzoek starten naar de mogelijke onveiligheid van de kernreactor in Petten. Dat bevestigen deze partijen tegenover NRC, na berichtgeving van de NOS.

Op basis van interne documenten en gesprekken met (oud-)medewerkers stelt de NOS dat de veiligheid van de reactor in het geding is. Dat komt volgens de omroep door de financiële druk die op de exploitant van de reactor staat. Zo moet het nucleaire bedrijf NRG 82 miljoen euro aan de staat terugbetalen. Ook moet het oud radioactief materiaal veilig afvoeren, wat volgens het bedrijf een kostbare handeling is.

Debat in de Tweede Kamer

Door de financiële druk die hierdoor ontstaat, is veiligheid niet meer prioriteit binnen het bedrijf, stellen oud-medewekers. NRG ontkent in een reactie dat de veiligheid in het gedrang is door de penibele financiële situatie waarin het verkeert. In de reactie: “Wij willen benadrukken dat de veiligheid van de nucleaire activiteiten voor NRG prioriteit nummer één is en dat wij het niet zullen accepteren dat de veiligheid ooit in het geding komt.”

Volgens het bedrijf is het document waar de NOS zich op baseert geen ‘geheim rapport’, maar “een e-mail met aanbevelingen van een voormalig medewerker waar de directie zelf om heeft gevraagd”.

Tweede Kamer-debat

D66 is van plan donderdag in de Tweede Kamer een debat over het onderwerp aan te vragen. Een woordvoerder van de partij:

“We willen dat het [de reactor, red] veilig wordt en hebben grote zorgen over de financiële situatie, de veiligheidscultuur en het afval in de duinen. Daar moet op gehandeld worden.”

De kernreactor is vaker in het nieuws gekomen vanwege vermeende onveiligheid. In 2014 werd bekend dat de reactor het jaar ervoor een korte tijd gesloten was wegens veiligheidsrisico’s. In november 2012 werd een afwijking in het koelwatersysteem ontdekt, waarna de reactor maandenlang stillag. In 2002 werd de reactor ook al stilgelegd omdat het personeel de veiligheidsvoorschriften niet had gevolgd.

    • Guus Ritzen