Jonggehandicapten

Minder Wajong-uitkeringen

Wajonger aan het werk in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Foto Olivier Middendorp

Het aantal arbeidsongeschikte jongeren met een zogeheten Wajong-uitkering is voor het eerst afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er eind juni nog 246.000 verstrekt, bijna 4.000 minder dan een jaar eerder.

Sinds 1 januari vorig jaar kunnen jongeren alleen nog aanspraak maken op zo’n uitkering als wordt vastgesteld dat ze door hun ziekte of handicap nooit meer kunnen werken. Uitkeringsinstantie UWV probeert uit te zoeken wie toch nog aan de slag kan. Die worden geholpen bij het zoeken naar een geschikte baan. In de tussentijd kunnen ze zich dan wenden tot de bijstand. Het aantal bijstandsgerechtigden laat mede daarom al enige tijd een stijgende lijn zien. Het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschikten in het algemeen is eveneens licht afgenomen. Eind juni werden er nog zo’n 810.000 verstrekt. De laatste jaren stabiliseerde het aantal al rond de 818.000. (ANP)

    • Joop Meijnen