IJsselmeer

Poolse bemanning in geborgen bommenwerper

De Britse bommenwerper die momenteel wordt geborgen in het IJsselmeer had een volledig Poolse bemanning. Van het toestel is begin deze week een onderdeel gevonden met daarop het identificatienummer. Ook werd een koptelefoon van een bemanningslid aangetroffen met daarop diens naam.

De bommenwerper is de R1322 Vickers Wellington Mark Ic van het Poolse 305 RAF Squadron. Het toestel vertrok in de nacht van 8 op 9 mei 1941 vanuit Engeland op weg naar Bremen en werd neergehaald door een Duitse nachtjager.

Volgens majoor Arie Kappert, namens Defensie de leider van de berging, zijn er ook menselijke resten gevonden. Die worden overgebracht naar Soesterberg, waar ze worden onderzocht. Het is onduidelijk of daaruit nog DNA kan worden veiliggesteld. In het toestel zaten zes bemanningsleden. Drie van hen raakten bij de crash buiten het toestel en verloren het leven. Twee van hen zijn begraven in Amsterdam, de ander in Oudleusden. Het is onduidelijk of de aangetroffen menselijke resten afkomstig zijn van een, twee of drie bemanningsleden.

De vier bommen die vorige week nabij het toestel werden gevonden, worden deze donderdag op het IJsselmeer gedemonteerd. Hierbij worden de ontstekingen verwijderd. De werklocatie op het IJsselmeer wordt dan uit veiligheidsoogpunt ontruimd. De bommen worden volgende week aan land tot ontploffing gebracht.

Bij de vliegtuigberging zijn diverse onderdelen geborgen, waaronder patronen, cilinderkoppen, een deel van een propeller en een revolver. De Vickers Wellington moest worden geborgen omdat op de locatie zand zal worden gewonnen. Op de IJsselmeerbodem liggen naar schatting nog tientallen vliegtuigwrakken uit WOII. (NRC)

    • Karin de Mik