Boeken

Gabriel Garciá Márquez op Colombiaans bankbiljet

Het bankbiljet verschijnt twee jaar na het overlijden van de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur.

De Colombiaanse schrijver Gabriel Garciá Márquez staat met twee portrettekeningen op een Colombiaans bankbiljet, schrijft het Amerikaanse boekenblog Electric Lit. ‘Gabo’, in 1982 winnaar van de Nobelprijs van de Literatuur, staat op het 50.000 peso biljet, het op een na grootste bankbiljet van Colombia en omgerekend zo’n 15 euro. Het bankbiljet is vorige week in de Colombiaanse hoofdstad Bogota gepresenteerd en direct in omloop gegaan. Garciá Márquez komt hiermee in een rijtje met onder andere Charles Dickens en James Joyce. Bankbiljetten met het gezicht van Jane Austen komen volgend jaar uit in Groot-Brittannië.

García Márquez overleed in 2014 op 87-jarige leeftijd. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor de literatuur, vijftien jaar na het verschijnen van zijn bekendste roman, het magisch-realistische Honderd jaar eenzaamheid. Tegen het etiket ‘magisch realisme’ heeft Garciá Marquez zich overigens altijd verzet, schreef NRC-recensent Ger Groot in 2014 in een necrologie:

‘‘Of ik nu journalistiek of literatuur doe, ik beschrijf altijd dezelfde werkelijkheid,’ zei hij ooit. ‘Er komen in de werkelijkheid dingen voor die ik in mijn fictie maar niet gebruik, omdat niemand ze zou geloven.’’

Lees ook: ‘Gabo inmortal!’: de wereldpers over het overlijden van Gabriel García Márquez

In 2012 werd bekend dat García Márquez dementerende was. Nieuw werk van zijn hand zou niet meer verschijnen. In 2014 volgde een ziekenhuisopname, en was zijn gezondheid volgens zijn familie “wankel”. De lymfeklierkanker, die vijftien jaar daarvoor ook al bij García Márquez werd aangetroffen, bleek te zijn teruggekomen. Met uitzaaiingen naar longen en lever.

    • Roderick Nieuwenhuis