Gabon

President Bongo gaat in de tegenaanval

President Ali Bongo Ondimba van Gabon is deze woensdag in de tegenaanval gegaan tegen zijn vroegere zwager en oppositieleider Jean Ping. Ping wil hertelling van de stemmen bij de presidentsverkiezingen van vorige week zondag wegens vermoedelijke malversaties. Volgens de officiële uitslag haalde de zittende president een nipte overwinning (met 1,57 procentpunt). Op Franse radiozenders beschuldigde Bongo zijn tegenstander vanochtend op zijn beurt van „fraude”. Met de hulp van „cybercriminelen” zou hij de macht willen grijpen. Ook zei Bongo, die beloofde een president voor alle inwoners te zijn, niets te willen weten van buitenlandse bemiddeling. Hij bekritiseerde Europese verkiezingswaarnnemers die vraagtekens hadden gezet bij de telling. Bij onlusten in de hoofdstad Libreville en elders vielen vorige week zeker zes doden. (NRC)

    • Wim Brummelman