Frans-Brits akkoord over bouw muur bij Kanaaltunnel

Calais

Gladde muur moet migrant beletten op trucks te klimmen.

Een muur bij Calaismoet overlast door migranten beperken.. Foto AFP

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over het bouwen van een kilometerlange muur langs de belangrijkste toegangsweg, de Rocade, tot de Kanaaltunnel in Calais.

De maatregel, die 1,7 miljoen pond (ruim 2 miljoen euro) kost, maakt deel uit van een groter pakket ter bestrijding van de overlast door vluchtelingen in de Franse plaats, zo heeft de Britse minister voor Immigratie, Robert Goodwill, tegenover Britse media bevestigd. Zij proberen geregeld in de laadruimte van vrachtwagens te klimmen om zo de overtocht naar Groot-Brittanië te maken.

Afgelopen week protesteerde een groep ondernemers met een wegblokkade op de Franse A16 tegen de manier waarop de vluchtelingen de Kanaaltunnel proberen in te komen, bijvoorbeeld door chauffeurs met stenen tot stoppen te dwingen. Het levert voor die laatste groep gevaarlijke situaties op en brengt de bedrijven waarvoor ze werken economische schade toe.

Met de muur tussen de Rocade en de ‘jungle’, het grote kamp in Calais waar zich duizenden vluchtelingen bevinden, hopen de Britse en Franse overheid iets te doen aan de overlast. Eerder neergelegd prikkeldraad bleek onvoldoende afschrikkende werking te hebben. De bedoeling is dat de muur één kilometer lang en vier meter hoog wordt en aan weerszijden van de weg komt te staan.

Volgens de Britse minister voor Immigratie, Robert Goodwill, wordt weldra gestart met de bouw van het stenen werk. Door het gebruik van glad beton zou het voor vluchtelingen lastiger moeten zijn om er op te klimmen.

Kritiek

Kritiek op de muur is er ook al. De Britse organisatie voor vrachtwagenverkeer RHA noemt het plan „een verspilling van belastinggeld”. Een medewerker van een hulporganisatie stelt bovendien de bouw van een muur „onzinnig is” omdat mensen „toch altijd wel een manier vinden om er om- of overheen te komen”.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve beloofde afgelopen vrijdag, in reactie op de wegblokkade, dat binnenkort begonnen wordt met het ontruimen van de jungle. Die pogingen zijn echter al vaker ondernomen, maar het is de Fransen tot op heden niet gelukt om het kamp volledig te sluiten.

    • Jorg Leijten