Failliet MS Mode is dicht bij doorstart

Modebedrijf

De voormalige aandeelhouders van MS Mode zeiden hun failliete bedrijf niet te willen voortzetten. Nu lijkt het er op dat ze dat toch gaan doen.

Foto Koen van Weel/ANP

De curatoren van MS Mode zijn dicht bij een deal over een doorstart van het failliete modebedrijf. De voormalige aandeelhouders, ondernemers Roland Kahn en Jaco Scheffers, zouden het bedrijf tóch willen doorstarten, samen met een investeringmaatschappij. Naar verluidt gaat het om de Amerikaanse investeerder GA. Dat zeggen ingewijden tegen NRC.

Eerder zei Jaco Scheffers tegen NRC dat hij en Kahn geen bod voorbereidden op MS Mode. Hij zei het „niet logisch” te vinden om MS Mode als voormalige aandeelhouders voort te zetten. „Our time is over.” Maar, zei Scheffers ook, als een investeerder met interesse in MS Mode een beroep op hem en Kahn zou doen, zouden zij hun „verantwoordelijkheid” nemen.

Kahn en Scheffers willen niet reageren. De curatoren van MS Mode waren niet bereikbaar voor commentaar, ook investeerder GA niet.

MS Mode, een modeketen met 2.300 werknemers en 400 winkels, ging in augustus failliet. Sindsdien zijn de twee curatoren, Frits Kemp en Cees de Jong, op zoek naar een koper.

Lees het portret van Ronald Kahn: Onuitstaanbaar, provocerend en uiterst charmant

Eigenlijk hadden ze al eind vorige maand een deal willen sluiten over een doorstart, maar de zoektocht kostte toch meer tijd dan verwacht. Dat komt onder meer doordat MS Mode winkels heeft in zes landen, maar alleen de Nederlandse tak failliet is gegaan. Dat maakt deze doorstart juridisch ingewikkeld.

Conflict over winkelopbrengst

Het verkoopproces heeft ook enige vertraging opgelopen doordat Rabobank, de huisbank van MS Mode, en de curatoren een conflict hadden, over de verdeling van de winkelopbrengst. Rabobank speelt een belangrijke rol in het verkoopproces. De bank heeft beslissende invloed op wie de doorstart mag maken, aangezien zij zogeheten pandrechten heeft op alle bezittingen van MS Mode. In de praktijk is het dus Rabobank die MS Mode verkoopt, zij het met instemming van de curatoren.

Eerder mislukking met V&D

MS Mode was het grootste bedrijf van het retailimperium van Kahn en Scheffers. Daaronder vallen ook CoolCat, America Today en lingeriemerk Sapph.

Eerder dit jaar hebben de ondernemers ook geprobeerd de failliete warenhuisketen V&D over te nemen. Dat is toen mislukt, mede doordat ze geen financierders konden vinden.

Uiteindelijk hebben Kahn en Scheffers, samen met oud-Hema-topman Ronald van Zetten, de merkrechten van V&D gekocht met het idee om een webshop te starten. Die is nog niet in de lucht.