EU wil ‘linkbelasting’ voor nieuws

Als het aan EU-commissaris Günther Oettinger ligt, is eind volgend jaar in de Europese wetgeving vastgelegd dat (onder meer) Google en Facebook een vergoeding moeten betalen als ze naar nieuwsberichten linken. Dat zei Oettinger, die de Digitale Agenda beheert voor de Europese Commissie, dinsdag in een interview met de Frankfurter Allgemeine.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de wetsvoorstellen. Het idee is om artikelen van nieuwsmedia te beschermen met zogenaamde ‘naburige rechten’, die nu al gelden voor bijvoorbeeld een muzikant wiens liedje wordt gedraaid in een winkelcentrum. Uitgevers zouden dan sterker in hun schoenen staan als ze een betaling willen ontvangen voor een link naar het bericht in bijvoorbeeld Google News, Facebooks overzicht met artikelen die ‘trending’ zijn of in apps die artikelen van allerlei nieuwsmedia samenvoegen.

Europese uitgevers dringen er al langere tijd bij de EU op aan om iets te doen aan de groeiende macht van bedrijven als Facebook en Google, die het leeuwendeel van de online advertentie-inkomsten opvegen terwijl ze zonder vergoeding koppen en samenvattingen van nieuwssites overnemen.

Eerdere soortgelijke pogingen van aparte EU-landen mislukten. Toen Spanje in 2014 een ‘linkbelasting’ invoerde, sloot Google de Spaanstalige versie van Google News en gingen de uitgevers er juist op achteruit omdat ze minder verkeer binnenkregen. Duitse uitgevers verenigde zich in 2014 tegen Google News, maar ging uiteindelijk ook overstag. (NRC)