Niemand weet waarom duizenden mensen naar dit kruispunt kijken

Sinds afgelopen weekend kijken duizenden mensen naar een livestream van een Amerikaans kruispunt. Niemand weet waarom.

Het kruispunt in Jackson Hole, Wyoming waar duizenden internetters naar kijken.
Het kruispunt in Jackson Hole, Wyoming waar duizenden internetters naar kijken. Screenshot YouTube

“Zouden ze het weten?”, vraag je je af bij het kijken naar de livestream van het centrale kruispunt van het Amerikaanse dorpje Jackson Hole, Wyoming. Die mensen die argeloos lopen door wat lijkt op een decor van The Truman Show - zouden ze in de gaten hebben dat duizenden mensen van over de hele wereld naar ze kijken?

Het zou goed kunnen. Want de livestream van de intersectie van Jackson Hole (nog geen tienduizend inwoners) is sinds afgelopen weekend alle uithoeken van het internet over gegaan. En ja, het is echt zo saai als het klinkt. Een kruispunt in een alledaagse Amerikaans dorpje, zoals er nog tienduizend andere zijn in het land. Auto’s rijden langs. Het stoplicht gaat op rood. Auto’s remmen. Voetgangers steken over. Het stoplicht gaat op groen. Auto’s trekken op. Allemaal in keurige harmonie.

Massaal opgepikt

Maar, zo gaan die dingen dan op het internet, van de een op de andere dag werd het massaal opgepikt. Techwebsite Motherboard schrijft dat de gemeente van Jackson Hole op 20 juli met de livestreams begon om toerisme naar het dorpje te bevorderen. Zo is er naast het kruispunt ook livebeeld van Rustic Inn, een hotel in het dorpje, of van de glinsterende Hoback River. Maar die worden nauwelijks bekeken.

Lees ook: Deze plas water in Engeland trekt duizenden kijkers

Het kruispunt wel - maar hoe het komt? Niemand die het weet. Er zijn verschillende theorieën. Volgens website Atlas Obscura begon YouTube afgelopen weekend aanbevelingen naar gebruikers uit te sturen om naar de livebeelden te kijken. Daarna raakte het in een stroomversnelling: Reddit opende er een aparte pagina over, de hashtag #jacksonholetownsquare kwam in het leven, en duizenden begonnen met het kijken van de stream.

Hoe het ook komt, vermakelijk is het zeker. Alleen al de stroom aan reacties die naast het scherm verschijnt. In kapitalen beschrijven de reaguurders wat ze zien. Rijdt er een bus langs? “BUUUUUUS! OMG!! BUS!?”. Stop er een rode truck (een favoriet onder de fans van de livestream)? “RED TRUCK! RED TRUUUUCCCK!!!!”. Of, ook vaak te zien, de relevante vraag: “Why am I watching this?”

Rode trucks. Een favoriet onder de kijkers van de livestream. Tekst gaat verder na tweet.

Het leuke is: sommige inwoners van het dorpje hebben inderdaad door dat ze bekeken worden. Vooral de sheriff is uitgegroeid tot een bescheiden cultheld. Zo is hij al dabbend (een soort dans) gezien, maakt hij midden op het kruispunt met zijn auto een rondje voor de sier of stopt hij even om naar de kijkers te zwaaien.

De sheriff maakt een rondje op het kruispunt. Tekst gaat verder onder video.

Sheriff does a donut

Zelf naar het enerverende kruispunt kijken? Dat kan hieronder. Of klik hier.