Djokovic door opgave Tsonga naar halve finale US Open

De nummer één van de wereld staat voor de tiende keer op rij in de halve finales van het toernooi, nadat Tsonga met een knieblessure opgaf.

Novak Djokovic geeft Jo-Wilfried Tsonga een hand nadat de Fransman heeft opgegeven in de kwartfinale van de US Open. Foto Alex Goodlett/AFP

De beste tennisser van de wereld mag zich ook bij de beste vier tennissers van de US Open van dit jaar rekenen. Novak Djokovic hoefde in de kwartfinale maar twee sets (6-3, 6-2) op de baan te staan tegen Jo-Wilfried Tsonga, voordat de Fransman opgaf vanwege een blessure aan zijn knie.

Voor de Serviër is het de tiende keer op rij dat hij de halve eindstrijd in New York haalt. Vorig jaar en in 2011 wist Djokovic het toernooi te winnen. Tot nu toe heeft de nummer één van de plaatsingslijst zich nog niet echt hoeven in te spannen in de VS; eerder gaven ook Michail Joezjny en Jiri Vesely op in wedstrijden tegen hem.

Djokovic kampte voorafgaand aan de US Open met een blessure aan zijn pols, en de vraag was in hoeverre die blessure hem zou beletten zijn beste spel te spelen. Tegen Tsonga was er echter weinig van een blessure te merken. Al snel werd Tsonga op twee sets achterstand gezet. De Fransman, die zich eind tweede set al aan zijn linkerknie liet behandelen, gaf daarop begin derde set op.

Monfils, Kerber en Wozniacki door

In de halve finale treft Djokovic opnieuw een Fransman in Gaël Monfils, die dinsdag zijn landgenoot Lucas Pouille in drie sets uitschakelde. De andere halve finalisten komen uit de wedstrijden Juan Del Potro- Stan Wawrinka en Kei Nishikori- Andy Murray, die vandaag worden gespeeld.

Bij de vrouwen wisten dinsdag Caroline Wozniacki en Angelique Kerber zich de plaatsen voor de laatste vier. De twee tennissters die de laatste vier complementeren komen uit de wedstrijden Serena Williams- Simona Halep en Ana Konjuh- Karolína Pliskova.

    • Sam de Voogt