Diplomatie

Turkije ontstemd over Ruttes ‘pleur op’-oproep

Diplomatie

„Niet passend” voor een premier, aldus een boze verklaring van Ankara over Ruttes uitlatingen over Turkse Nederlanders.

Rutte zondag bij Zomergasten.
Rutte zondag bij Zomergasten. Beeld VPRO

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ontstemd gereageerd op de uitspraak van premier Rutte in tv-programma Zomergasten over Turkse Nederlanders die zich onvoldoende aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. „Pleur op”, zei Rutte zondagavond. „Ongelukkig” en „niet passend bij een minister-president”, aldus het ministerie. Volgens Turkije kunnen de uitspraken de integratie van Turkse Nederlanders schaden, „in een tijd dat in Europa de afkeer tegen buitenlanders toeneemt”.

Rutte toonde een fragment van Turkse Nederlanders die een NOS-team lastigvallen bij een betoging tegen de couppoging in Turkije. Het Turkse ministerie ziet de „intolerantie” jegens Europese Turken die verontwaardigd waren over de couppoging als steunbetuiging voor Fethullah Gülen, de islamitische geestelijke die Turkije beschouwt als het brein achter de mislukte staatsgreep. Ruttes woordvoerder liet weten dat de premier op de hoogte is van de verklaring van het Turkse ministerie. Hij blijft bij zijn woorden. (NRC/ANP)