Denemarken gaat betalen voor informatie uit Panama Papers

Volgens de Deense minister van Belastingen bevatten de documenten veel nuttige informatie.

De Panama Papers zijn afkomstig van de interne administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca.
De Panama Papers zijn afkomstig van de interne administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Foto: Carlos Jasso / Reuters

Denemarken is het eerste land ter wereld dat data gaat kopen uit de Panama Papers. Dat zegt de Deense minister van Belastingen Karsten Lauritzen volgens de Britse krant The Guardian.

Er zal een bedrag van omgerekend tussen de 134.000 en 1,2 miljoen euro worden betaald voor de informatie, die afkomstig is van de interne administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca in Panama. Met de gekochte informatie zullen vijfhonderd tot zeshonderd Denen worden onderzocht die mogelijk belasting hebben ontdoken.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste onthullingen uit de Panama Papers.

Anonieme bron

De minister zegt dat de Deense regering afgelopen zomer door een anonieme bron is benaderd. De bron stuurde een aantal documenten op, waaruit bleek dat ze betrouwbaar en nuttig waren, zo zegt Lauritzen:

“Alles wijst erop dat dit bruikbare informatie is. We zijn het verplicht aan alle Deense belastingbetalers die netjes hun belasting betalen. De documenten bevatten relevante informatie over honderden Deense belastingbetalers.”

Lees ook: Zo lekten de Panama Papers uit.

Panama Papers

De Panama Papers werden gepubliceerd in april en vormen het grootste datalek uit de geschiedenis. Uit het grote internationaal onderzoek van 376 onderzoeksjournalisten uit 76 landen bleek onder meer dat elf (deels voormalige) staatshoofden gebruik maken van belastingparadijzen om hun miljoenen weg te sluizen. Belastingdiensten in verschillende landen startten onderzoeken naar mogelijke belastingontduiking.

Het betreft een database van maar liefst 11,5 miljoen documenten, afkomstig van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca in Panama. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung kreeg de miljoenen documenten in handen.