In beeld

Hier eet je voor een paar dollar op Michelinster-niveau

Goed eten doe je in Singapore op straat. In de zogeheten hawker-centra (het land telt er rond de honderd) vind je gespecialiseerde stalletjes en eethuisjes waar je voor weinig geld terecht kan. Deze zomer ontvingen twee stalletjes een Michelinster. Maar door de lange uren en lage winsten staat de traditionele eetcultuur onder druk. Veel chefs hebben moeite om opvolging te vinden of trekken zelf naar grotere restaurants.
Hawker Din Mohammad Rasheed (50) helpt zijn klanten in zijn eetstal Changi Famous Nasi Lemak in het Changi Village Food Center in Singapore. "Hoewel nasi lemak geen duur gerecht is, moet de kwaliteit van de ingrediënten zo hoog zijn dat de klanten blijven terugkomen."
Reuters / Edgar Su
Eén van de twee stalletjes met een Michelinster is Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle van Chan Hong Meng in het Chinatown food centre. Voor 2 dollar verkoopt hij er kip met rijst. "De ster kwam als een grote verrassing. Ik had nooit verwacht dat een eetstalletje als dit een Michelinster zou kunnen krijgen. Met de ster komt de verantwoordelijkheid om de kwaliteit hoog te houden, maar ik zal mijn prijzen niet verhogen. De klant blijft het belangrijkst."
Reuters / Edgar Su
Sumosundram Moghan (50) bereidt roti prata in zijn stalletje in Singappore. "De chef moet het zelf doen - iedereen kan deeg maken, maar de wijze waarop ik mijn prata [soort pannenkoek - red.] omkeer geeft het de juiste knapperigheid. Mijn assistent doet het na acht jaar nog steeds niet op de manier zoals ik het wil."
Reuters / Edgar Su
Stan Lim (43) is in de weer met de ingrediënten van zijn gerecht rojak (fruit- en groentesalade) in het Whampoa Food Centre. "Veel hawkers hier adviseren me elders te gaan werken, omdat het zwaar werk is met lange uren en weinig rust. Maar ik heb drie jaar geleden mijn vader opgevolgd en ik doe alles precies zoals hij, zelfs de wijze waarop ik mijn keukengerei orden."
Reuters / Edgar Su
Chan Lay Choo (62) van Golden Swallow Dessert bedient een klant in het Ghim Moh Food Centre. Mijn man en ik hebben deze stal al 39 jaar. Het kachang-ijs [schaafijs -red.] is veel veranderd in de jaren. Hadden we voorheen alleen ijs met siroop, tegenwoordig bieden we allerlei toppings aan zoals mango, pinda's of doerian. Want de jongeren willen graag nieuwe smaken proberen."
Reuters / Edgar Su
Een hawkerstalletje met satégerechten in het Lau Pa Sat food centre in Singapore.
Reuters / Edgar Su
Een stalletje waar de traditionele theedrank Teh Tarik, de nationale drank van Maleisië, wordt bereid. Teh Tarik (letterlijk: getrokken thee) is een warme drank gemaakt van zwarte thee, gecondenseerde melk en koffiemelk.
Reuters / Edgar Su
Alex See (66) maakt samen met zijn dochter Penny (33) het gerecht hokkien mie in een stalletje aan de East Coast Road in Singapore. "Jonge mensen willen niet meer leren", zegt Penny. "Sinds ik als 16-jarige mijn vader ging helpen vraag ik hem het hemd van het lijf om het vak te leren. Uiteindelijk wil ik beter worden en mijn oude vader verslaan. Zover is het nog niet, het is een gelijkspel."
Reuters / Edgar Su
Klanten staan in de rij voor de met een Michelinster beloonde bak chor mie (noedels met varkensgehakt) van Hill Street Tai Hwa Pork Noodles.
Reuters / Edgar Su
Lim Swee Heng maakt een kom met laksa noedels (pittige kokos-noedelsoep) in zijn stalletje in de East Coast Lagoon Food Village. "Het duurt jaren om de juiste balans in de bouillon te krijgen zodat het niet te dik of niet te waterig wordt. Dat juiste evenwicht vinden is het harde werk van mijn gerecht."
Reuters / Edgar Su
Wee Phong Sai (66) kookt visballetjes met noedels in zijn Thye Hong Handmade Fishball Noodle stalletje in het Ghim Moh food center. "Ik sta hier sinds 1977. Mijn vijf broers verkopen ook allemaal visbalnoedels. Twee van hen zijn met pensioen. Ik rol de ballen nog altijd met de hand zodat ze dan een zachtere textuur krijgen."
Reuters / Edgar Su