Bijna 50 miljoen kinderen ontheemd

De helft van alle vluchtelingen is kind, dat concludeert UNICEF. De meeste kindvluchtelingen komen uit Syrië en Afghanistan.

Een vluchtelinggezin komt na een boottocht aan op het Griekse eiland Lesbos.
Een vluchtelinggezin komt na een boottocht aan op het Griekse eiland Lesbos. Foto Aris Messins/ AFP

Het aantal kinderen dat op de vlucht is geslagen voor geweldadige conflicten of armoede ligt op bijna 50 miljoen. Eén op de tweehonderd kinderen is vluchteling. De bescherming van deze kinderen schiet in veel landen te kort, dat concludeert VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF in een rapport.

De helft van alle vluchtelingen is kind. Afgelopen jaar kwam bijna de helft van alle kinderen die op de vlucht waren geslagen uit Syrië en Afghanistan.

Steeds meer kinderen reizen alleen

Uit de cijfers van UNICEF blijkt dat het aantal kindvluchtelingen zeer sterk is toegenomen. In 2015 waren het er twee keer zoveel als tien jaar geleden. In totaal zijn 28 miljoen kinderen ontheemd geraakt door geweld in eigen land. Onder hen zijn tien miljoen vluchtelingenkinderen, één miljoen asielzoekers die nog wachten op hun vluchtelingenstatus en naar schatting 17 miljoen kinderen die ontheemd zijn in eigen land. Zij hebben volgens UNICEF dringend behoefte aan humanitaire hulp.

Wat verder opvalt is dat steeds meer kinderen alleen reizen. Afgelopen jaar vroegen ruim honderdduizend onbegeleide minderjarigen asiel aan in 78 verschillende landen, dat is drie keer zoveel als in 2014. Volgens UNICEF lopen onbegeleide kinderen het grootste risico op uitbuiting en misbruik door onder meer smokkelaars en mensenhandelaren.

UNICEF kritisch over opvang kindvluchtelingen

Uit het UNICEF-rapport blijkt dat Turkije de meeste kindvluchtelingen huisvest. Veel van deze kinderen, velen uit Syrië afkomstig, moeten werken omdat hun ouders geen werkvergunning krijgen. Eén van hen is de 14-jarige Ghadeer Ramadan. Hij werkt twaalf uur per dag in een textielfabriek in Istanbul, zo schreef onze Turkije-correspondent Marloes de Koning in een eerdere reportage.

Lees ook: Gevluchte Ghadeer (14) werkt elke dag in Turks naaiatelier

Volgens UNICEF is er ook veel aan te merken op de opvang van kinderen in het westen. In Nederland, waar vorig jaar 18.000 kinderen asiel aanvroegen, wordt er volgens kinderrechten- en migratiedeskundige Majorie Kaandorp van UNICEF teveel gesleept met kinderen.

“Niet alle kinderen kunnen direct naar school, kinderen moeten vaak verhuizen tussen verschillende opvangcentra, kinderen zitten in vreemdelingenbewaring en de procedures voor gezinshereniging duren lang”.

De VN-kinderrechtenorganisatie roept de overheid op om meer oog te hebben voor deze kwetsbare groep. Verder wil UNICEF dat kinderen niet langer in vreemdelingenbewaring worden geplaatst op basis van een verblijfsstatus.

Uprooted: the growing crisis for refugee and migrant children by Huib de Zeeuw on Scribd