Biermarkt

‘Heineken aast op nieuwe overname in Azië, in de race voor overname Vietnamese bierbrouwer Sabeco’

Heineken is een van de kandidaten die een bod overwegen op de Vietnamese staatsbierbrouwer Saigon Beer Alcohol Beverage (Sabeco). Daarnaast zijn er nog zes andere internationale bieders, waaronder AB InBev, SABMiller, en Asahi en Kirin uit Japan. Dat heeft Sabeco-topman Le Hong Xanh woensdag verklaard in een interview met het financiële persbureau Bloomberg.

Heineken wilde tegenover het persbureau niet reageren op de uitlatingen van Xanh.

De Vietnamese overheid wil haar meerderheidsbelang in de brouwer zo snel mogelijk afstoten. Met de opbrengst moet het begrotingstekort worden verkleind. Sabeco staat al enige tijd te koop. Xanh vindt het niet erg als Sabeco wordt overgenomen door een buitenlands bedrijf. „Het enige wat voor ons van belang is, is wie het hoogste bod uitbrengt.”

Sabeco, dat onder meer de biermerken 333 en Saigon produceert, moet circa 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) opbrengen. Bierbrouwers hebben veel interesse in Vietnam omdat de economie er hard groeit en de bierconsumptie de laatste jaren flink is toegenomen. Heineken heeft al een stevige positie in Vietnam, verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de winst van de brouwer in opkomende landen. Heineken heeft een marktaandeel van 20 procent in Vietnam. (NRC)

    • Chris Hensen