Akkoord over muur langs snelweg naar Kanaaltunnel

Het bouwwerk moet voorkomen dat vluchtelingen vanuit hun kamp de snelweg oplopen en zo voor gevaarlijke situaties zorgen voor chauffeurs.

Beeld van de wegblokkade afgelopen week op de A16, de belangrijke snelweg in Noord-Frankrijk, als protest tegen de overlast door vluchtelingen. Foto Philippe Huguen/AFP

Frankrijk en Groot Brittanië hebben een akkoord bereikt over het bouwen van een kilometerlange muur langs de belangrijkste toegangsweg, de Rocade, tot de Kanaaltunnel in Calais. De maatregel, die 1,7 miljoen pond (ruim 2 miljoen euro) kost, maakt deel uit van een groter pakket ter bestrijding van de overlast door vluchtelingen in de Franse plaats, zo heeft de Britse minister voor Immigratie, Robert Goodwill, tegenover Britse media bevestigd. Zij proberen geregeld in de laadruimte van vrachtwagens te klimmen om zo de overtocht naar Groot-Brittanië te maken.

De afgelopen week protesteerde een groep ondernemers met een wegblokkade op de Franse A16 tegen de manier waarop de vluchtelingen de Kanaaltunnel proberen in te komen, bijvoorbeeld door chauffeurs met stenen tot stoppen te dwingen. Het levert voor die laatste groep gevaarlijke situaties op en brengt de bedrijven waarvoor ze werken economische schade toe.

Lees ook: ‘Wie in de file staat wordt bestormd’

Prikkeldraad werkte niet

Met de muur tussen de Rocade en de jungle, het grote kamp in Calais waar zich duizenden vluchtelingen bevinden, hopen de Britse en Franse overheid iets te doen aan de overlast. Eerder neergelegd prikkeldraad bleek onvoldoende afschrikkende werking te hebben. De bedoeling is dat de muur één kilometer lang en vier meter hoog wordt en aan weerszijden van de weg komt te staan.

Volgens de Britse minister voor Immigratie, Robert Goodwill, wordt weldra gestart met de bouw van het stenen werk. Door het gebruik van glad beton zou het voor vluchtelingen lastiger moeten zijn om er op te klimmen.

Kritiek

Kritiek op de muur is er ook al. De Britse organisatie voor vrachtwagenverkeer RHA noemt het plan “een verspilling van belastinggeld”. Een medewerker van een hulporganisatie stelt bovendien de bouw van een muur “onzinnig is” omdat mensen “toch altijd wel een manier vinden om er om- of overheen te komen”.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve beloofde afgelopen vrijdag, in reactie op de wegblokkade, dat binnenkort begonnen wordt met het ontruimen van de jungle. Die pogingen zijn echter al vaker ondernomen, maar het is de Fransen tot op heden niet gelukt om het kamp volledig te sluiten.

    • Jorg Leijten