Accordeon effectief toegepast door Haltli

De accordeon is geen alledaags instrument in de klassieke muziek, maar de Noorse virtuoos Frode Haltli (1975) laat al jaren horen dat de mogelijkheden van het instrument verder reiken dan de tango. Haltli’s nieuwe album bevat werk van de Denen Bent Sørensen en Hans Abrahamsen. Het is muziek die aarzelt met beginnen: tentatieve klanken, ongewone accordeonkleuren. Opvallende momenten zijn er te over in Sørensens Pain flowing down slowly on a white wall, bijvoorbeeld wanneer het begeleidende strijkorkest overgaat tot neuriën. Trucs, maar effectief. Abrahamsen tekent voor solostuk Air, oftewel ‘melodie’, dat maar niet wil zingen. In Abrahamsens Three little nocturnes, met het vermaarde Arditti Quartet, krijgt Haltli het coloristische tegengas dat dit album de moeite waard maakt.

    • Joep Stapel