Zijlstra: uitspraken VVD-senator over PVV ‘idioot’

VVD-senator Sybe Schaap noemde PVV dinsdag in Trouw “gevaarlijk” en stelde dat Wilders “heerst als een Führer”.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra dinsdag tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra neemt in felle bewoordingen afstand van uitspraken van VVD-senator Sybe Schaap over de PVV. Schaap zei dinsdagochtend in een interview met dagblad Trouw dat de PVV gevaarlijker is voor de democratie dan de NSB. Zijlstra noemt die uitspraak “verwerpelijk”.

Schaap sprak dinsdag in Trouw over de PVV naar aanleiding van zijn nieuwe boek Rechtsstaat in verval, dat deze week verschijnt. De VVD-senator schrijft in dat boek dat “Wilders heerst als een Führer die zelfs het nationaal-socialisme niet heeft gekend”, om vervolgens tegen Trouw te zeggen dat hij Wilders niet met Hitler wil vergelijken:

“Natuurlijk bedoel ik niet dat Wilders een massamoordenaar is als Hitler, maar wel dat hij met zijn partij een gevaarlijke structuur neerlegt. Als Wilders de macht krijgt, zou dat weleens heel akelig kunnen uitpakken. Een dictatuur? Zou zomaar kunnen. De PVV is op zich al een dictatuur”.

Zijlstra: vergelijking met Tweede Wereldoorlog idioot

Zijlstra zei dinsdagmiddag voor de camera van de NOS dat hij de vergelijking van Schaap “onzinnig” vindt en daarvan afstand neemt:

“De PVV is een partij die regelmatig te ver doorschiet en de vrijheid van godsdienst wil afschaffen, maar vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, NSB en Hitler zijn idioot. Daarmee zet je niet alleen de PVV weg, maar al die mensen die zich zorgen maken om de ontwikkelingen in dit land. [...] Wat dhr. Schaap feitelijk doet is mensen die zich zorgen maken wegzetten als NSB’ers en dat vind ik sowieso fout.”

Wilders zelf reageerde vanochtend met een venijnige tweet op de uitspraken van Schaap:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders De partij die islamofascisme in NL mogelijk maakt vergelijkt PVV met NSB en noemt miljoenen NL-ers dus landverraders https://t.co/nhFWYQP2wL

In de Tweede Kamer zei Wilders dinsdag dat het onterecht is dat Schaap zijn partij verwijt in te gaan tegen de grondwet:

“Wij versterken de grondwet door ons te verweren ons tegen een ideologie van haat en geweld die onze vrijheid het liefst morgen wil afschaffen. Als we niets doen, krijgen we vroeg of laat sharia-achtige praktijken hier. De islam is verkleed als godsdienst maar is dat niet. Onze voorstellen maken de rechtsstaat alleen maar sterker.”

Ook in 2012 ophef over boek Schaap

Het is niet voor het eerst dat er ophef ontstaat door uitspraken van Schaap over de PVV. In 2012 publiceerde de VVD-senator het boek Het rancuneuze gif, waarin hij de PVV ervan beschuldigde in te spelen op “rancuneuze boosheid” onder burgers. De VVD-top oefende destijds druk uit op Schaap om de publicatie van het boek uit te stellen, uit vrees voor een negatief effect op de onderhandelingen tussen VVD en PVV in het Catshuis die toen gaande waren.

    • Pim van den Dool