Wielrennen

Een maand na haar horrorval is Van Vleuten weer de snelste

Halfdood lag ze in de berm langs een bergweg in Rio. Wielrennen deed er niet meer toe, haar leven wel. Als haar hart het nog maar klopte. Pas dan kon er voorzichtig worden gehoopt dat Annemiek van Vleuten na haar horrorval ooit nog zou kunnen fietsen.

Ja, bleek dinsdag. Want in het Belgische Nieuwpoort luisterde ze haar rentree op met een zege. Bijna een maand na haar val in de olympische wegwedstrijd won ze de proloog van de Ronde van België, met een gemiddelde van bijna 49 kilometer per uur. Ze was zeven seconden sneller dan de eveneens Nederlandse Thalita de Jong.

„Ik wilde gewoon lekker rijden maar dit is echt ongelofelijk. Onkruid vergaat niet”, reageerde Van Vleuten voor de camera van de NOS.

In Rio werd gevreesd voor het ergste toen Van Vleuten ten val kwam bij de afdaling in de wegwedstrijd. De wielrenster, die daarvoor nog op kop fietste, lag roerloos in de berm. De schade: drie scheurtjes in haar nekwervel en een hersenschudding. Minstens 24 uur lag ze op de intensive care. Haar landgenote Anna van der Breggen won de wedstrijd en pakte goud.

Van Vleuten had niet verwacht dat ze deze week in staat zou zijn om te pieken. De nationaal tijdritkampioene wilde vooral meters maken in het peloton, zonder de druk van een mogelijke herhaling van 2014, toen ze de Ronde van België won. Pas volgende maand wilde ze weer om de prijzen rijden, op het WK in Qatar.

Op de eerste dag van de Ronde van België was het niet aan haar te zien dat ze meer hersteltijd nodig heeft. Ze zat voor het eerst weer op een fiets, maar verzekerde zich meteen van de leiderstrui. Woensdag zal ze daarin starten in de eerste etappe. De vierdaagse ronde eindigt vrijdag in Geraardsbergen.

    • Fabian van der Poll