Wesley ziet Yolanthe als hoogbejaarde

John de Mol lijkt weer een hit in handen te hebben met het programma The Story of My Life.

Wesley en Yolanthe Sneijder-Cabau als 90-jarigen in 'The Story of My Life' (RTL4).

Producent John de Mol heeft weer een internationale televisiehit in handen, zo vertelde hij in De Wereld Draait Door (VARA). Na het bekijken van de proefaflevering van The Story of My Life (RTL4) begrijp je waarom de hele wereld ervoor in de rij staat, terwijl er tegelijkertijd nog heel wat haken en ogen aan zitten.

Het verdienmodel van De Mols maatschappij Talpa bestaat vooral uit de verkoop van formats die in licentie verkocht kunnen worden. Maar een talkshow is moeilijk te verkopen, omdat de unieke eigenschappen doorgaans vooral verbonden zijn met die van de presentator.

The Story of My Life beantwoordt wel aan nauw omschreven, herhaalbare wetmatigheden. Neem een paar van rond de 30. Beiden moeten bij een groot deel van het publiek bekend zijn en niet bang om over hun privéleven te praten. Zet ze in een decor met verschillende klokken en een gestileerde open haard die in de verte aan een crematieoven herinnert. Een ervaren, goede interviewer stelt vragen over hoe ze hun toekomst samen zien.

Vervolgens worden ze door een speciale grimeur dertig jaar ouder gemaakt, mede op basis van foto’s van hun ouders en grootouders. Ze kunnen zichzelf noch elkaar zien, totdat de stoelen voor de camera worden omgedraaid. Eenmaal van de schok bekomen gaat het gesprek verder. En dan herhaalt het procédé zich met beiden als 90-jarigen.

Voetballer Wesley Sneijder en zijn vrouw, televisiemaker Yolanthe Sneijder-Cabau, bleken dankbare proefpersonen. Vooral de finale leidde tot intense emoties die ook oversloegen op interviewer Linda de Mol.

Begrijpelijke eerste reactie: misschien zullen we elkaar in werkelijkheid nooit zo kunnen zien, want wie worden er nu samen 90? Verder is de conversatie per definitie enigszins beperkt. Hoe kun je nou weten of je als zestig-jarige nog zult werken en waar je dan woont. Laat staan hoe vaak in de week je dan nog seks met elkaar verwacht te hebben.

Uit het experiment en de reacties van het drietal spreekt een overmatige belangstelling voor uiterlijkheden. Bij mensen die voor hun beroep op televisie moeten verschijnen is dat begrijpelijk, maar voor een voetballer zou het toch minder een punt moeten zijn dat je van een warm klimaat pigmentvlekken overhoudt.

Tussen de virtueel gebotoxte Yolanthe van 60 en de relatief minder opgepimpte Yolanthe van 31 zag ik niet heel veel verschil. Zelf vond ze het een verschrikking, een nachtmerrie, een memento mori uit de hel van de toekomst.

Linda bood nog een schrale troost. Onderzoek had aangetoond dat gelovige mensen statistisch gesproken langer leven dan ongelovigen. Dan zaten ze dus goed, concludeerde Yolanthe meteen, want het rooms-katholieke echtpaar bidt samen elke avond.

De 60-jarige Yolanthe zou het zich kunnen voorstellen dat Wesley wel eens een slippertje met een jonge bloem maakt, als ze er zo lelijk uitziet. Maar als ze samen 90 zouden worden, dan telde dat toch minder.

Voor veel kijkers is die obsessie met uiterlijk iets waar ze zich in hun eigen leven aan spiegelen. In de hele wereld lijkt dat zo te werken, dus inderdaad: een sterk format.

    • Hans Beerekamp