Weinig nieuwkomers in top CDA-lijst verkiezingen

Hoogste nieuwe naam is die van de Osse wethouder René Peters. Voetbaltrainer Wiljan Vloet staat verrassend op plaats 43.

Sybrand Buma afgelopen juni toen hij op het CDA-congres tot lijsttrekker werd verkozen. Foto Alexander Schipper/CDA

Wethouder René Peters (40) uit Oss is de hoogste nieuwkomer op de CDA-kandidatenlijst bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De politicus staat op plaats drie, te midden van ervaren Kamerleden, zo heeft de partij dinsdag bekendgemaakt. Opvallendste naam is die van Wiljan Vloet, trainer van voetbalclub FC Den Bosch, op plaats 43.

Sybrand Buma voert, zoals eerder al aangekondigd, de lijst aan. Mona Keijzer, die vier jaar geleden de strijd om het partijleiderschap verloor van Buma, staat op plaats twee. Ook op de plekken vier (Omtzigt) en vijf (Van Toorenburg) kiest het CDA voor ervaring.

De vierde plaats voor Omtzigt is opvallend. Bij vorige parlementsverkiezingen kwam de politicus op een onverkiesbare plek (plaats 39) terecht, maar wist hij met voldoende voorkeursstemmen (36.750) toch in de Kamer te komen. Omtzigt kreeg na Buma en Keizer het meeste aantal CDA-kiezers achter zich.

Naast Peters staat er één andere nieuwe naam in de top tien; Harry van der Molen, wethouder in Leeuwarden (plaats acht). Ook Arjan Erkel, de hulpverlener van Artsen Zonder Grenzen die jarenlang werd vastgehouden in Dagestan, is kandidaat-Kamerlid (plaats 29).

Geen grote schoonmaak

Vier jaar geleden hield het CDA grote schoonmaak, het grootste deel van de Tweede Kamerfractie moest vertrekken. Nu kiest de partij voor continuïteit: alle zittende dertien Kamerleden staan in de top-20. Op nummer vijf staat justitiewoordvoerder Madeleine van Toorenburg, die de parlementaire enquete naar het Fyra-debacle leidde en begin dit jaar vergeefs poogde Tweede Kamervoorzitter te worden. Onderwijsspecialist Michel Rog, in 2012 nog op plek vijf van de lijst, staat nu op nummer veertien.

In de Tweede Kamer heeft het CDA op dit moment 13 zetels, een historisch dieptepunt. Peilingen voorspellen een bescheiden groei, naar 15 tot 19 zetels.

Bij het CDA is traditioneel een belangrijke rol weggelegd voor regionale kandidaten. Opvallend de hoge plek van kandidaten uit het noorden van het land. In Groningen wordt de schade en onveiligheid door gaswinning hoogstwaarschijnlijk een belangrijk verkiezingsthema. Eerder zette de SP al een Groningse kandidaat op een hoge plek.

De regionale CDA-afdeling Utrecht organiseerde als enige een primary, met als inzet een plek bij de eerste dertig van de lijst. De winnaar, Sebastiaan den Bak, staat op nummer 27.

Op een congres in november wordt de CDA-lijst definitief vastgesteld.

    • Jorg Leijten
    • Thijs Niemantsverdriet