Waardige film over dood zoon Nick Cave

Filmfestival Venetië Van de dood van zijn 15-jarige zoon liet popster Nick Cave een film maken. Dinsdag ging die in première in Venetië. Donderdag draait hij eenmalig in bioscopen wereldwijd.

Nick Cave tijdens de opnames van One More Time With Feeling.
Nick Cave tijdens de opnames van One More Time With Feeling. ©

Filmmaker Andrew Dominik is bevriend met zanger Nick Cave, die een kleine rol speelde in zijn fraaie western The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007). Toch aarzelde Dominik toen de rockzanger hem vroeg of hij een documentaire over hem wilde maken, terwijl Cave werkte aan zijn nieuwe album Skeleton Tree. Dat album is doortrokken van de dood van Caves 15-jarige zoon Arthur, die ruim een jaar geleden verongelukte, toen hij onder invloed van lsd van de rotsen viel in zijn woonplaats Brighton.

Waardigheid

„Het laatste wat ik wilde, was een film maken die op enige manier als exploitatie zou kunnen worden opgevat”, vertelt Dominik op het filmfestival van Venetië, waar zijn documentaire One More Time With Feeling in première ging. „De film moest een zekere waardigheid hebben. Daarom zie je geen beelden van Arthur in de film. Dat was een bewuste keuze. De film mocht niet aan de verkeerde kant van de streep belanden, al weet je niet altijd waar die streep precies moet worden getrokken.”

Dominiks film zal op 8 september wereldwijd één dag te zien zijn in de bioscoop. Een dag later verschijnt ook het nieuwe album van Cave.

Regisseur Andrew Dominik (48) koos ervoor de film te maken in 3D en zwart-wit. Dominik: „Ik wilde geen film maken met een rechtlijnige plot, en in 3D is een film voor de kijker meer een ervaring dan een rechtlijnig verhaal. Zwart-wit heeft zekere elegantie en zorgt voor een bepaalde afstand.”

De film volgt een door de gebeurtenissen getekende Cave, terwijl hij worstelt met zijn nieuwe songs in de studio en langzaam en terughoudend vertelt over de ramp die zijn gezin heeft getroffen. One More Time With Feeling rekent af met de mythe dat groot lijden automatisch tot grote kunst leidt. De gebeurtenis is volgens Cave vooral „enorm schadelijk” geweest voor zijn creativiteit. Zijn manier van songschrijven is veranderd: hij gelooft niet meer in afgeronde verhalen, maar alleen nog in impressies en fragmenten. De film weerspiegelt die lossere, meer chaotische manier van songschrijven.

Verwarring

Cave besluit uiteindelijk zijn nieuwe album de wereld in te sturen zonder dat hij de muziek heeft kunnen voltooien op de manier die hem aanvankelijk voor ogen stond. Dominik: „Nick is gewend om, als er een traumatische gebeurtenis in zijn leven plaatsvindt, daar fictie van te maken, om er zo meer greep op te krijgen. Alle kunstenaars doen dat. Maar deze keer werkte dat niet. Niets werkt als er zoiets vreselijks is gebeurd. Je probeert van alles, maar je bent hulpeloos. Je kunt niets doen. De enige manier om de film met integriteit te maken, was om die verwarring te laten zien. Ik wilde ook in beeld laten zien dat we de film aan het maken zijn. We liepen rond met een cameraploeg van zeven man. Moet je dan doen alsof je er niet bent? Dat zou onecht zijn.”

Ook de vrouw van Nick Cave, Susie, en zijn zoon Earl, die zijn tweelingbroer verloor, komen in de film voor. „Toen Susie en Nick de film voor het eerst zagen, vonden ze allebei dat de ander er goed uitkwam, maar zijzelf niet. Gelukkig hebben ze toen Warren Ellis, de muzikale partner van Nick, naar de film laten kijken. Hij heeft ze overtuigd dat de film goed was zoals hij was. Uiteindelijk heeft Nick niets aan One More Time With Feeling veranderd. Nick heeft de film zelf gefinancierd en hij had het laatste woord. Ik had daar als regisseur geen probleem mee. Mijn gevoelens zijn niet belangrijk. De film gaat niet over wat mij is overkomen, maar over zíjn trauma. Ik heb de film niet in de eerste plaats benaderd als filmmaker, maar als iets wat ik kon doen voor een vriend.”

Lees ook het interview met Nick Cave naar aanleiding van zijn vorige album terug: ‘Mythes vliegen binnen door mijn raam’