Vrouw die eerste gezichtstransplantatie kreeg overleden

Het is niet duidelijk of haar dood met de transplantatie heeft te maken.

Isabelle Dinoire tijdens haar eerste publieke optreden na haar transplantatie, in 2006. Foto Denis Charlet / AFP

De vrouw die in 2005 als eerste patiënt ter wereld een gezichtstransplantatie kreeg, de Française Isabelle Dinoire, is overleden. Dat heeft het ziekenhuis waar ze lag dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. Ze is 49 jaar geworden.

Dinoire overleed al op 22 april, maar uit respect voor de familie werd haar dood niet naar buiten gebracht. Pas nadat de Franse krant Le Figaro over haar overlijden schreef, heeft het ziekenhuis een verklaring naar buiten gebracht.

Link met transplantatie onduidelijk

Dinoire overleed, aldus het ziekenhuis, na “een lang ziekbed”. Meer details geeft het ziekenhuis niet. Het is niet duidelijk of het ziekbed met de transplantatie heeft te maken.

De medicijnen die patiënten met een transplantatie moeten nemen om afstoting te voorkomen hebben zware bijwerkingen. Le Figaro schrijft dat Dinoire twee tumoren had die door de anti-afstotingsmedicijnen konden groeien. Vorig jaar zou ze een deel van haar lippen zijn verloren.

Hond bijt gezicht stuk

De vrouw werd in 2005 ernstig verminkt door haar hond, die haar gezicht had stukgebeten. Later dat jaar kreeg ze op 38-jarige leeftijd in het academisch ziekenhuis in het Noord-Franse Amiens nieuwe lippen, neus, kin en wangen in een vijftien uur durende operatie.

Toen ze vier maanden later voor het eerst in het openbaar verscheen met haar nieuwe gezicht sprak ze nog onduidelijk en was het litteken goed te zien, maar het werd alom beschouwd als medisch hoogtepunt.

Haar gezichtstransplantatie gaf hoop aan veel slachtoffers met brand- of schotwonden in het gezicht. Sindsdien zijn in de Verenigde Staten, Spanje, China, België, Polen en Turkije bijna veertig volledige of gedeeltelijke gezichtstransplantaties uitgevoerd.

    • Menno Sedee