Vijfeneenhalf jaar cel voor radicale Britse imam

Anjem Choudary riep volgelingen op IS te steunen. De Britse politie had hem al jaren in het vizier.

Anjem Choudary protesteerde in 2012 tegen de uitlevering aan de Verenigde Staten van moslimgeestelijke Abu Hamza al-Masri.
Anjem Choudary protesteerde in 2012 tegen de uitlevering aan de Verenigde Staten van moslimgeestelijke Abu Hamza al-Masri. Foto: Luke MacGregor / Reuters

De radicale Britse imam Anjem Choudary is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van vijfeneenhalf jaar voor het steunen van terreurgroep Islamitische Staat. Zijn handlanger, Mohammed Mizanur Rahman, werd tot dezelfde straf veroordeeld, meldt Reuters.

Het was al bekend dat de 49-jarige Choudary en zijn handlanger zouden worden veroordeeld. De strafmaat kon oplopen tot maximaal tien jaar cel. Met de veroordeling van Choudary komt een einde aan de rechtszaak die vier weken geleden van start ging. Choudary werd in 2014 gearresteerd. Al jaren daarvoor werd Choudary, één van de meest invloedrijke fundamentalisten in Europa, door de Britse autoriteiten in de gaten gehouden, zo laat Dean Haydon, hoofd van de Britse terrorismebestrijding weten:

“Deze mannen wisten vele jaren precies binnen de grenzen van de wet te blijven, tot grote frustratie van de politie en de gemeenschap.”

Choudary wist als ex-advocaat lang zijn woorden zorgvuldig te kiezen, schreef NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven eerder. Meer recente uitspraken van zowel Choudary als Rahman betekende echter de druppel voor de politie. In speeches riep het duo, anders dan voorheen, volgelingen nadrukkelijk op IS te steunen.

Lees ook: Imam wiens volgeling geweld gebruikt, wordt zelf vervolgd.

Haatzaaien

Choudary is de oprichter van verschillende radicale groeperingen, waaronder Sharia4UK, van waaruit later Sharia4Belgium en Sharia4Holland zouden ontstaan, die overigens allemaal werden verboden. Ook buiten Groot-Brittannië was Choudary bekend: hij verscheen regelmatig op televisie en nam het daarin steevast op voor moslimextremisten.

Zelf heeft Choudary, net als Rahman, de aantijgingen altijd ontkend. Volgens hem is de veroordeling “politiek gemotiveerd”.