Verkrachtingszaak uit 1999

Oscarkansen acteur-regisseur Nate Parker verkeken?

Oscarkandidaat The Birth of a Nation, over een slavenopstand in 1831, is in zwaar weer beland. Schrijver-regisseur-producer-hoofdrolspeler Nate Parker blijkt in 1999 berecht en vrijgesproken van verkrachting van een dronken en bewusteloze studente. Kamergenoot en co-scenarist Jean Celestin werd in die zaak veroordeeld, maar hoefde niet te zitten omdat het slachtoffer in beroep niet opnieuw wilde getuigen: zij pleegde later zelfmoord.

Parker is inmiddels door het stof gegaan, ook over een latere, homofobe opmerking. Maar actrice Gabrielle Union, die in zijn film een slavin speelt die wordt verkracht, schreef vrijdag in de LA Times dat ze er niet overheen kan stappen omdat ze zelf 24 jaar geleden werd verkracht. Nate Parkers Oscarkansen lijken zo wel verkeken.

    • Coen van Zwol