In beeld

Geweld na verkiezingsuitslag Gabon

De familie Bongo is al ruim 50 jaar aan de macht in het West-Afrikaanse land Gabon. De zittende president Ali Bongo Ondimba won vorige week de verkiezingen met een miniem verschil van zijn rivaal Jean Ping. Volgens Ping is er gefraudeerd. Sindsdien zijn er onlusten in de hoofdstad Libreville, met doden en gewonden als gevolg. De politieke impasse duurt nog immer voort en de ongeregeldheden slaan over naar de rest van het land.
Een vrouw zoekt dekking tegen traangas van de politie bij een protest van aanhangers van Ping.
AFP / Marco Longari
Na de bekendmaking van de uitslag, vorige week woensdag, bestormden aanhangers van uitdager Ping het kantoor van de kiescommissie in Libreville. Bij het parlement werd brand gesticht. De regering zet het leger in.
AFP / Marco Longari
De demonstranten zijn boos over de herverkiezing van Bongo en eisen een hertelling. De zittende president won met een miniem verschil van 5.594 stemmen - op een totaal van 627.805 geregistreerde kiezers. Het land telt 1,8 miljoen inwoners.
AFP / Marco Longari
Een gewonde vrouw ontvangt medische bijstand in een ziekenhuis in de hoofdstad Libreville. In 2009 waren er ook onlusten toen Bongo zijn vader opvolgde.
AFP / Marco Longari
Familieleden dragen een vrouw weg die is flauwgevallen tijdens de protesten. Er zijn 105 gewonden gemeld.
AFP / Marco Longari
Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen alle gearresteerde demonstranten vrij te laten.
AFP / Marco Longari
Volgens zijn moeder werd Axel Messa bij ongeregeldheden voor zijn huis doodgeschoten. Gewikkeld in de nationale vlag ligt hij op straat omringd door familieleden en demonstranten.
AFP / Marco Longari
Op een muur in het hoofdkwartier van oppositieleider Jean Ping zijn bloedsporen te zien. Bij een aanval van de presidentiële garde op zijn hoofdkantoor vielen zaterdag twee doden en zestien gewonden, aldus Ping.
AFP / Marco Longari
De impasse tussen de kampen Bongo en Ping duurt nog immer voort te midden van toenemende bezorgdheid van de internationale gemeenschap over de toekomst van het land.
AFP / Marco Longari
Premier Manuel Valls van Frankrijk, de voormalige koloniale overheerser van Gabon, sprak zich dinsdag uit voor een hertelling van de stemmen.
AFP / Marco Longari
Ondertussen slaat de onrust over naar de rest van het land. In Bitam, in het noorden van het land aan de grens met Kameroen, werden winkels van het islamitische Hausa-volk geplunderd en in brand gestoken.
AFP / Marco Longari
Behalve in Frankrijk gaan ook in de EU en de VS stemmen op voor een hertelling.
AFP / Marco Longari
Gesterkt door deze buitenlandse steun riep Jean Ping maandag op tot een algemene staking om de economie tot stilstand te brengen en "de tiran omver te werpen."
AFP / Marco Longari
De overheid weigert een hertelling met het argument dat de kieswet daar niet in voorziet. De woordvoerder van de regering spreekt zelfs van een complot.
AFP / Marco Longari